Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Den enda ideologi S har kvar är makthungern

Socialdemokraterna är redo att lova saker till höger och vänster för att få behålla regeringsmakten.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Regeringskrisen har avslöjat vilka drivkrafter som ligger till grund för Vänsterpartiet, Centerpartiet och Socialdemokraterna.

För Vänsterpartiet har det varit socialismen. Motståndet mot fri hyressättning i nyproduktion ansågs vara av en sådan allvarlig ideologisk karaktär för partiledaren Nooshi Dadgostar att hon för första gången någonsin i Vänsterpartiets historia valde att fälla en sittande S-regering.

LÄS MER: Statsministern vi aldrig blir av med

Centerpartiets drivkraft har varit att fortsätta isolera Sverigedemokraterna från politiskt inflytande. Förvisso försöker partiledaren Annie Lööf att få partiets position att framstå som att man enbart står upp för ett brett mittensamarbete där Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet isoleras. Men det stämmer inte alls. V ingår trots allt i det socialdemokratiska regeringsunderlaget som Centern stödjer.

Och vad gäller Socialdemokraterna är det, föga förvånande, makten som vägleder partiet. Redan med januariavtalet var det uppenbart att Stefan Löfven var villig att överge klassisk socialdemokratisk politik för att säkra stödet från C.

Det var bland annat därför Stefan Löfven gick med på tunga eftergifter om att reformera arbetsrätten och hyresregleringen, sakpolitiska områden som S i åratal använt sig av för att skrämma väljare från att rösta borgerligt. Så sent som i valet 2018 försökte S skrämmas med att Moderaterna ville införa chockhöjningar av hyrorna för landets hyresgäster.

Och just att skrämmas har varit en återkommande taktik för S under mandatperioden. Stefan Löfven har trots allt insinuerat att oppositionen i Sveriges riksdag innebär demokratins undergång.

Nu har S även ingått en uppgörelse med den politiska vilden Amineh Kakabaveh som lämnat Vänsterpartiet efter flera år av konflikter med partiledningen. Kakabaveh är en uttalad marxist och S har med nio punkter lovat henne att en ny regering ska arbeta för vinstförbud i välfärden, skärpta regler för finansiering av friskolor och höjda anslag till kommuner och landsting. Men har även lovat att skriva gemensamma riksdagsmotioner med Kakabaveh.

LÄS MER: För Lööf är alla principer till salu utom en

Det låter som en seger för en politisk vilde utan något inflytande men språkbruket i överenskommelsen vittnar om ett slugt parti som inte förbinder sig till något alls. Det talas om ”ambitioner” och ”översyn”. Enligt överenskommelsen ska Kakabaveh och S även skriva en gemensam riksdagsmotion om vinstbegränsningar i välfärden, vilket avslöjar att S inte tar Kakabavehs krav på allvar. Annars hade det ju varit fråga om statliga utredningar och propositioner på området.

Dessutom tillkommer det faktum att S även fortsättningsvis kommer att samarbeta med Centerpartiet. Annie Lööf kommer inte acceptera vinstförbud eller vinstbegränsningar i välfärden, vilket utgjorde en stor del av överenskommelsen med Kakabaveh.

Så vad är det som gäller egentligen? Ska en ny S-regering arbeta för vinstförbud eller inte? Är samarbetet med C lika viktigt som löftena man gett Kakabaveh?

S kan lova eller säga precis vad som helst för chansen att behålla makten. Det kanske inte är någon nobel ideologi, men det är den Socialdemokraterna har kvar.