Adam Cwejman: Demokratins kris i Göteborg är Moderaternas fel

Det förlorade förtroendet för politiker i Göteborg handlar egentligen om hur den borgerliga oppositionen glömde av att lyssna på sina väljare.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Det förlorade förtroendet för Göteborgs politiker har inte någon motsvarighet i Sverige. Så skrev ett antal statsvetare från Göteborgs universitet i studien ”Hur mår demokratin i Göteborg” från 2021.

Vad handlar det om? Västlänken, såklart. Även i dag finner statsvetarna att det är ”konsekvent ett mycket lägre politiskt förtroende bland invånarna som tycker Västlänken är en dålig trafikåtgärd”.

I ett GP-reportage som handlar om förtroendeförlusten intervjuas flera av huvudaktörerna. Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande och ledande moderat i Göteborg tror att det var alla ”Muteborg”-skandaler som slog in ”första kilen”. Han menar även att infrastrukturprojekts långa ledtider påverkar förtroendet för politiken negativt. Debatten om Västlänken kom nämligen långt efter att frågan var beslutad, hävdar Josefson.

ANNONS

Förtroendeförlusten för politiken i Göteborg handlar egentligen om två väsensskilda saker, båda kopplade till Västlänken. Men medan den ena är lättförklarlig är den andra betydligt mer svårförstådd.

När förtroendet för politiker i Göteborg för första gången störtdök 2008 hade Socialdemokraterna suttit vid makten sedan 1990-talet. De hade fyllt tjänstemannaorganisationen med trotjänare och betraktade under Göran Johansson-åren Göteborg som sin av gud givna förläning. Man bör visa viss förståelse för att ett sådant styre tappade markkontakten och tog väljarnas förtroende för given.

Världsfrånvänd arrogans, lathet och maktfullkomlighet är inte ovanligt bland de som länge suttit vid maktens grytor. Det är väntat.

Men vilken ursäkt hade Moderaterna och resten av den borgerliga koalitionen? Ingen alls. I stället för att fylla det demokratiska tomrummet – att fånga upp väljarsympatier och hålla örat mot marken – satte man klackarna i backen i frågan om Västlänken. Konsekvensen: Vägvalet och sedermera Demokraterna samt ett mycket säreget lokalt politiskt klimat.

När väl den sargade Alliansen tog makten 2018 i Göteborg så var det med ett historiskt svagt stöd – M var nere på 14 procent – och genom förhandlingar med Vänsterpartiet. Som statsvetarna skriver: Förtroendet bland klassiska högerväljare i rätt välmående stadsdelar var det som mest allvarligt påverkades.

ANNONS

Demokratins kris i Göteborg, om man tittar i backspegeln, handlar inte så mycket om demokratins kris generellt utan den göteborgska borgerlighetens oförmåga att fånga upp sina egna väljares preferenser. Vilket i sin tur blev en förtroendekris för politikerna. Vänsterpartierna hade egentligen från början mindre att oroa sig för: Deras väljare, möjligen för undantag för en del S-väljare, var i regel positivt inställda till Västlänken.

Vad förklarar detta märkliga agerande som främst utmärkte Moderaterna i Göteborg?

I antologin ”Folkviljans förverkligare”, också en studie från de produktiva göteborgsstatsvetarna, finns en intressant förklaring till varför politiker inte förstår sina egna väljares åsikter och preferenser. Det handlar inte primärt, skriver de, om ren okunskap. De hävdar i stället att politiker försöker undvika den kognitiva dissonans som ”kommer av att företräda personer som har andra åsikter än de man själv förespråkar" genom att rationellt bortse från folkviljan.

LÄS MER: Vallen har rämnat

LÄS MER: Västlänksmotståndet väckte liv i demokratin

Nu handlade denna studie om riksdagsledamöter. Men logiken kan lätt överföras till kommunpolitiken. Moderaterna i Göteborg var inte okunniga om vad deras väljare tyckte. De visste precis vad de ansåg om trängselskatten och Västlänken. Men de valde helt att strunta i sina väljare och räknade kallt med att de skulle stanna kvar. Vilka skulle de annars rösta på? C, L och KD ställde ju mangrant upp på M-linjen.

ANNONS

Västlänken håller på att byggas och trängselskatten är sedan länge en del av den göteborgska vardagen. Men historien om hur dessa två frågor – och hur de hanterades av stadens politiker – sätter än i dag spår i lokalpolitiken.

Det är en lärdom om vad som händer när relationen mellan majoritet och opposition inte fungerar. Då uppstår direkt ett tomrum i skarven mellan politiker och väljare. Driftiga politiska entreprenörer fångar snabbt upp och kapitaliserar på sådant. Det var vad som hände i rikspolitiken med Sverigedemokraterna och invandringen. Och det var vad som hände i Göteborg med Demokraterna och Västlänken. Partier ignorerar sina väljare på egen risk. Har Moderaterna i Göteborg förstått det?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Varför pratar vi om det vi pratar om? GP:s Adam Cwejman omvärldsbevakar och delar det som fått honom att tänka till.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS