Lärare tillhör de offentliganställda grupper som lätt kan hamna i en utsatt situation.
Lärare tillhör de offentliganställda grupper som lätt kan hamna i en utsatt situation. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Att återupprätta respekten för kommunanställda är grunden

Problemet med kommunanställda som inte vågar säga ifrån när felaktigheter sker framför ögonen på dem hänger samman med att respekten för deras yrkesroll försvagats.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Få kommunala dokument har fått sådan uppmärksamhet som rapporten ”Finns det en tystnadskultur i Göteborgs stad”. Uppmärksamheten är på alla sätt sund. Rapportens budskap – att kriminella och extremister på olika sätt påverkar kommunens arbete och att det finns allvarliga inslag av en tystnadskultur där anställda inte vågar påtala problem eller inte blir lyssnade till – är förstås mycket anmärkningsvärt.

Under tisdagen presenterade skolkommunalrådet Axel Darvik (L) sin syn på saken under en presskonferens. Skolan utgör det enskilt största verksamhetsområdet inom Göteborgs stad och finns det en tystnadskultur i förvaltningen så finns den även inom skolan. Allianspartierna har därför, tillsammans med Demokraterna, lämnat in ett yrkande om att särskilt utreda fenomenets utbredning på skolområdet.

ANNONS

Darviks budskap var tydligt. Det krävs en omfattande attitydförändring – och den måste börja i toppen. Det politiska ledarskapet ska gå före och vara tydligt med att det inte är skönmålning eller att problem sopas under mattan som efterfrågas, utan ärlighet och uppmärksammande av felaktigheter.

Utöver ett förändrat ledarskap menade Darvik att skyddet av visselblåsare och medarbetare som utsätts för hot måste stärkas rejält samt att en central funktion måste inrättas i kommunen för att ge stöd och hjälp med att upprätthålla dessa normer.

Det är givetvis inte så att oviljan att påtala problem eller anmäla brott genomsyrar all verksamhet i Göteborgs stad. Men att det förekommer i den omfattning som dokumenterats är illa nog. Därför är det lovvärt att skolkommunalrådet verkar ta problemet på allvar. Inte minst är det viktigt att inse att problem med otillbörlig påverkan, tystnadskultur och bristande ledarskap hänger samman med den utsatta situation många tjänstemän ”på gatan” befinner sig i.

I skolans fall handlar det om att respekten för lärarkåren måste upprätthållas och i många fall återupprättas. Något Darvik också var inne på. Så länge glåpord, förolämpningar och stök tolereras som något normalt på vissa skolor så är steget kort till att hota lärare och försöka påverka betygssättning och arbetsupplägg.

ANNONS

Problemet finns inte bara i utsatta områden. Även välbärgade och inflytelserika föräldrar som försöker påverka lärarnas betygssättning är ett uttryck för sådant gränslöst beteende som det ska råda nolltolerans emot.

Sverige har länge drivit en politik som monterat ned respekten för myndighetsföreträdare och professionella i mötet med allmänheten. Det har skett genom medborgaren allt oftare betraktas som ”kund” med rätt att ställa krav. Men det har också skett genom att en antiauktoritär ideologi drivits så långt att respekten för auktoritet och ämbete närmast malts ned fullständigt. Det har satt avtryck i yrkesbeteckningar, status, attityder och regelverk. Resultatet är en kultur av respektlöshet från delar av allmänheten och en kultur av bristande självrespekt, tystnad och passivitet från de drabbade. Utan befogenheter tar man heller inte ansvar för något större än sig själv. Man byter jobb eller anpassar sig.

Att Göteborgs stad behöver göra något är uppenbart. Det måste dock till en förändring på väldigt många plan. Det gäller såväl kommunal som statlig nivå. Men mer grundläggande är att det behövs en förändring av normer, kultur och offentlig diskussion. En hel del ”moderna sanningar” behöver ifrågasättas. För Sverige behöver inte bara återupprätta mycket av den ordning som gått förlorad utan även de djupa värderingar som skapade denna ordning från början.

ANNONS

LÄS MER: Så åt sig rädslan in i Göteborg

LÄS MER: Hur NPM dödade arbetsglädjen samt gjorde oss ofria och lydiga

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS