Arkivbild från Way Out West
Arkivbild från Way Out West Bild: Jenny Ingemarsson

Way Out West misstänks ha sponsrats olagligt av tobaksbolag

Tobaksbolaget JTI har slutit ett avtal med festivalarrangören Luger om att enbart deras nikotinprodukter får visas och säljas på Way Out West, Summerburst Göteborg, Lollapalooza, Popaganda och Åre Sessions. Nu stäms JTI av Konsumentombudsmannen (KO).

ANNONS
|

För två veckor sedan skickade KO in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen om "överträdelse av förbud mot sponsring i lagen om tobak och andra liknande produkter".

Det hela rör ett avtal som festivalarrangören Luger och tobaksbolaget JTI slöt under förra året och som sträcker sig till 2022. Där står det att Luger får ett ekonomiskt bidrag till marknadsföring i gengäld mot att enbart JTI:s nikotinprodukter säljs och visas för besökarna på flera av landets största festivaler. JTI står bland annat bakom produkter som LD, Blend och John Silver.

LÄS MER:Way Out West ställer in i sommar - tillbaka 2021

Enligt Konsumentombudsmannen bryter avtalet mot tobakslagstiftningen. De yrkar nu på att domstolen ska förbjuda JTI att fullfölja avtalet under hot om vite.

ANNONS

– JTI är ett bolag som tillverkar och säljer tobaksvaror och de får enligt tobakslagstiftningen inte sponsra evenemang av den här typen. Det tycker vi att JTI har gjort på ett otillåtet sätt, säger Elin Berner, som är processråd i ärendet för KO.

LÄS MER:Summerburst på Ullevi ställs in i juni

Det är en ovanlig fråga som ska upp i Patent- och marknadsdomstolen. Så vitt Elin Berner vet är den sedan tidigare oprövad. Framförallt tror hon att ett stort fokus nu kommer att ligga på definitionen, alltså om det som JTI har ägnat sig åt faktiskt är sponsring.

– Det är Konsumentombudsmannens uppfattning. Man ger ett bidrag mot möjligheten att synas och associeras med festivalerna, säger Elin Berner.

Tobaksbolaget har inte sagt sitt än

JTI har än så länge inte gett sin syn på frågan. Enligt företagets kommunikationschef Nahir Aslan har det hela nyligen kommit till deras kännedom.

Vad säger du om KO:s stämningsansökan?

– Det tråkiga svaret är att vi är i en pågående process och att vår inställning kommer att klargöras i vårt yttrande till domstolen vad det lider.

När tror du att det blir?

– Vad jag vet har vi inte blivit delgivna än. Det är purfärskt så att säga. Sen brukar man ha tre veckor på sig att yttra sig.

ANNONS

LÄS MER:Way Out West kritiseras för snusoffensiv

Från Lugers sida välkomnar man granskningen. Patrick Fredriksson, som är en av grundarna, skriver i ett mejl till GP att det är bra att frågan undersöks även om han påpekar att Luger aldrig har sett på avtalet som ett sponsoravtal.

– Finns det oklarheter är det bra att det prövas. Vi kommer givetvis rätta oss efter eventuella beslut om det skulle bli så, säger han.

Fredriksson säger att det gäller att vara försiktig med vilka varumärken som får synas under stora tillställningar dit unga har tillträde. Som exempel nämner han spelbolag och sportevenemang. Samtidigt har Lugers festivaler en äldre publik än många tror, exempelvis är den primära målgruppen för Way Out West 25-30 år.

– Sedan är ju Way Out West framförallt en stor “fest“-ival där publiken vill äta, dricka och ha just fest. Tack och lov har vi en väldigt ansvarsfull och skötsam publik där musikintresset är det primära. Därför har vi valt att erbjuda till exempel alkohol, snus, med mera. Det är nog inget vi kommer vilja ändra på, säger Patrick Fredriksson.

LÄS MER:Se bilderna från Way Out West genom åren

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS