Way Out West ställer in i sommar - tillbaka 2021

Pandemin sätter stopp för årets Way Out West, som är tillbaka 2021. Flera av de akter som var bokade till årets festival kommer att finnas kvar i programmet.
– I princip alla vi pratat med säger att de vill komma nästa sommar, säger Ola Broquist hos arrangören Luger.

ANNONS
|

Det har hängt i luften länge, men på onsdagen kom det definitiva beslutet om att ställa in årets Way Out West.

LÄS MER:Se bilderna från Way Out West genom åren

Grundarna Ola Broquist och Patrick Fredriksson hos arrangerande Luger berättar för GP att man bestämde sig under den gångna helgen.

– Det har varit en process i olika stadier. I början av corona kändes det som att det nog skulle kunna gå över ganska snabbt. Sedan insåg man stegvis att det nog inte var sannolikt med en festival, säger Ola Broquist.

– Sedan ska vi inte hymla med att det varit svårt att förhålla sig till att det saknats tydliga besked. I Norge och Danmark har myndigheterna satt ett tydligt datum, sista augusti, och då är det ju liksom inget snack.

ANNONS

Flera artister blir kvar

Patrick Fredriksson beskriver det som att man befunnit sig i ett "moment 22" med tanke på att man som festival också är beroende av situationen i USA och andra europeiska länder.

– Det har varit jobbigt att lämna besökarna i ovisshet, så på det viset är det skönt att beslutet är fattat nu, säger han.

Därmed börjar också arbetet med nästa års festival. Datumen är satta till den 12 - 14 augusti och flera av de akter som var bokade till årets festival kommer att finnas kvar i programmet samtidigt som nya tillkommer.

– Nu är ambitionen att 2021 ska bli den allra bästa Way Out West någonsin, säger Ola Broquist.

– Vi har sagt till varandra här på kontoret att vi försöker vända allt det tråkiga till något positivt, och nu har vi ju mer tid på oss att jobba framåt, menar Patrick Fredriksson.

Tryggheten blir ännu viktigare

Ola Broquist och Patrick Fredriksson är i tät kontakt med artister och deras management. Just nu står all konsertverksamhet stilla, men man vittnar om att det finns en stark vilja att komma igång igen när säkerheten kan garanteras.

– I princip alla vi pratat med säger att de vill komma nästa sommar. Men det är klart att även de delar känslan alla har av att man inte vet hur framtiden ser ut, berättar Ola Broquist.

ANNONS

Vad innebär det här för Luger?

– Det här blir ett riktigt kärvt år för oss. Vi har i princip ingen verksamhet och har permitterat som många andra. Vi befinner oss i ett konstigt vakuum men står stabilt trots omständigheterna och ser fram emot nästa år.

Hur kommer festivalerna att se ut efter pandemin?

– Det kommer nog bli ganska stora förändringar precis som på andra platser i samhället. Säkerheten och tryggheten kommer bli ännu viktigare. Vi har jobbat mycket med hållbarhet redan tidigare, så detta blir en ny del i det arbetet.

– När det gäller att boka artister är mycket oklart. Ingen vet vad det kommer kosta att flyga eller hur hotellbranschen ser ut nästa sommar. Och det där med social distansering är märkligt på en festival. Vårt dna finns i publikhavet, säger Patrick Fredriksson.

Årets Way Out West skulle ha ägt rum i Slottsskogen 13–15 augusti. Way Out West är tillbaka 12-14 augusti 2021. Köpta biljetter gäller och om man väljer att behålla sin biljett uppgraderas den till premium-nivå. Vill man återlösa sin biljett går det också bra.

– Det är en enormt stöd för oss att folk väljer att behålla sin biljett. Det är otroligt fint att se hur festivalfans över hela landet sluter upp. Som Roskilde där nästan alla höll fast sina biljetter och nu är festivalen 2021 utsåld, säger Ola Broquist.

ANNONS

FAKTA: Way Out West

Starten: Arrangerades första gången av 2007. Då med bland annat Kanye West, Erykah Badu och Laleh i uppställningen.

Artister: Sedan dess har alla från Prince och Neil Young till The Cure och Robyn spelat på festivalen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS