Västlänkskonstnären Huang Yong Ping dog – nu ska ormskelettet räddas

Den fransk-kinesiske konstnären Huang Yong Ping skulle skapa ett 318 meter långt, pärlemorskimrande ormskelett till den kommande Haga station. Men i höstas gick han bort 65 år gammal. Nu står det klart att hans konstverk ändå kommer att fullföljas.

ANNONS
|

Spårvagnstrafiken är avstängd, träd flyttade och stora plank uppsatta. Runt Hagakyrkan är det en enorm byggarbetsplats. Det är fortfarande sex år kvar innan Västlänken planeras stå färdig.

Men i oktober fick projektet en törn när konstnären Huang Yong Ping gick bort. Möjligen bortsett från det konceptuella verket ”Evig anställning”, där en person ska vara heltidsanställd vid Korsvägen station utan att i praktiken göra något, har hans ”Rainbow snake” nog rönt mest uppmärksamhet av de planerade Västlänkskonstverken.

Hans idé var att låta ett 318 meter långt pytonormskelett slingra sig genom stationen för att skjuta upp med sina blottande käftar mot entrén till en cykelnedfart. Ju längre ner i underjorden, desto mer skulle skelettet skimra.

ANNONS

LÄS MER:Han ska göra Västlänksstationen till ett ormskelett

När GP pratade med honom 2018 sade han att han sällan brukar göra den här typen av offentliga konstverk, men att han intresserade sig för relationen mellan stationen och kyrkan.

– Jag har gjort många konstprojekt i nära relation till den lokala historien. Det är en del av min stilinriktning. Och vi kan placera ut olika element i det här projektet. Kyrkan, tågstationen och ormen.

– Vi kan betänka ormen som en form av länk mellan kyrkan och tågstationen. Ormens rörelse kan också ses som en sorts symbol, eller metafor, för stationen. När tågen färdas gör även ormen det, sade han då.

Änkan Shen Yuan är involverad i projektet

När Huang Yong Ping gick bort uppstod stora frågetecken. Han hade förvisso gjort en modell av verket, men skulle det ändå vara möjligt att fullfölja hans idé? Därtill skulle nu rättigheterna till verket gå över till familjen i Frankrike, skulle de vara villiga att mitt i sorgen investerar sig i en tågtunnel i Göteborg?

Men nu står det klart att ”Rainbow snake” kommer att bli av. Huang Yong Pings fru Shen Yuan, som även hon är konstnär, har i ett avtal godkänt att projektet fortsätter. Hon och hennes dotter har i samband med överenskommelsen gått med på att vara behjälpliga om det skulle dyka upp några bekymmer.

ANNONS

LÄS MER:Huang Yong Ping är död – Västlänkskonsten hotad

I ett mejl till GP skriver Shen Yuan:

– Huang Yong Ping hade redan tänkt igenom projektets alla detaljer. Därför är det naturligt att vi väljer att fullfölja och färdigställa det.

– Jag kommer att vara involverad i genomförandet. Vi diskuterade ofta hans projekt tillsammans så jag känner väl till hur han tänker, säger hon.

Skeletthuvudet kan snart börja synas

Det är fortfarande en bra tid kvar tills ”Rainbow snake” kommer in i projektet. Det blir först mot slutet och Haga station väntas vara klar vid Västlänkens öppnande 2026. Lotta Mossum, som är curator på Statens konstråd och som ansvarar för konstprojektet ”Kronotopia” i Västlänken, påpekar dock att det kan gå att se delar av skelettet innan dess. Närmare bestämt huvudet.

– Det ska skjuta upp vid cykeluppfarten som görs just nu. Det kanske inte kommer på plats i år, men inte heller om fem år, säger hon.

LÄS MER:Världskänd konstnär gör Västlänken rosa

LÄS MER:Så ska Västlänken fyllas med konceptuell konst

Huang Yong Ping

Född: 1954 Xiamen, Kina.

Död: 2019 Paris, Frankrike.

Under 1980-talet grundade Huang Yong Ping den postmodernistiska gruppen Xiamen Dada.

Han kom till Frankrike 1989 i samband med utställningen "Magiciens de la terre" på Centre Pompidou. Samtidigt skedde massakern på Himmelska fridens torg. Huang Yong Ping bestämde sig då för att inte återvända till Kina utan blev kvar i Frankrike.

Huang Yong Ping har beskrivits som en av Kinas viktigaste avantgardistiska konstnärer. Han arbetar ofta storskaligt och inkorporerar gärna filosofi och religion när han tar fram sina konstverk.

Fakta: Kronotopia

Kronotopia (av grekiskans chrónos - tid och topos - plats) är temat för konstprogrammet i Västlänken och Olskroken.

Programmet är framtaget av Trafikverket, Statens konstråd, Västtrafik och Göteborgs stad och syftar till att få en sammanhållen gestaltning av stationsmiljöerna.

I programmet ingår fyra större konstprojekt. Ett för varje station och ett vid Olskroken. Utöver Huang Yong Pings ""Rainbow Snake ingår också Katharina Grosses "bLink", Danh Vōs "Tongue And Groove" och Goldin och Sennebys "Evig Anställning".

Den totala budgeten för programmet ligger på 32 miljoner kronor, varav 24 miljoner kommer ur projektets budget och 8 miljoner från Statens konstråd.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS