Varför läser inte män: ”Vi tycker om att uppleva saker"

Varför är pojkar och män generellt sämre än kvinnor på att läsa? Och vad kan vi göra åt det? GP gick ut på stan för att prata med män om deras egna litteraturvanor och vad de tror ligger bakom mäns lägre intresse för böcker och bibliotek.

ANNONS
|
Alfred Helin, 16 år, går i nian med pappa Fredrik Helin, 50 år, ingenjör inom IT:
Alfred Helin, 16 år, går i nian med pappa Fredrik Helin, 50 år, ingenjör inom IT: Bild: AnnaCarin Isaksson

Alfred Helin, 16 år, går i nian, här med pappa Fredrik Helin, 50 år, ingenjör inom IT:

Alfred: ”Jag läser inte så mycket, mest artiklar och facktexter. Lite i Bibeln också. Om jag hade varit bättre på att fokusera, så skulle jag nog läsa mer. Som det är nu tycker jag sällan att det blir tillräckligt med stimulans att läsa. Män och kvinnor har ju olika intressen – men om tjejerna går till biblioteket kanske killarna följer med så småningom?”

Fredrik: ”Via Meetup i Göteborg har jag hakat på något som hette Short story club, och där läste vi kortare historier i grupp. Då blev det lättsamt på något vis, för det är ju så med litteratur: det får inte kännas för torrt. Vi är väl alla bortskämda med det här snabba belöningssystemet i dag. Jag orkar sällan börja på längre böcker. Eller det är lätt att börja, men svårare att komma igenom hela. Tjänster som sammanfattar böcker kanske inte vore så tokigt? Typiska böcker i min smak är annars ’Thinking, fast and slow’ av Daniel Kahneman – eller ’Think and grow rich’.”

ANNONS
Hadi Madadi, 24 år, arbetar just nu extra med att sätta upp affischer:
Hadi Madadi, 24 år, arbetar just nu extra med att sätta upp affischer: Bild: AnnaCarin Isaksson

Hadi Madadi, 24 år, arbetar just nu extra med att sätta upp affischer:

”Jag går till biblioteket nästan varje dag. Där läser jag tidningen och sedan läser jag böcker. Nyligen lånade jag den här: ”Osårbar. Ta kommandot över dina tankar och slå oddsen” av David Goggins. Nu funderar jag på att köpa den för att läsa klart, för den var bra men det var ett sådant här sjudagars-lån (pekar på en logga på boken, som han fotograferat i sin mobil). Det vore bra om fler gick till biblioteket tycker jag. Min vana att läsa fick jag av min pappa när jag växte upp i Afghanistan. Där vi bodde fanns inga bibliotek som här, men min pappa köpte en tidning varje dag och läste den. Det gjorde mig intresserad och så läste vi den tillsammans.”

Mark Burton, 45 år, fotbollsutvecklare från Manchester på blixtvisit i Göteborg.
Mark Burton, 45 år, fotbollsutvecklare från Manchester på blixtvisit i Göteborg. Bild: AnnaCarin Isaksson

Mark Burton, 45 år, fotbollsutvecklare från Manchester på blixtvisit i Göteborg:

”Jag var faktiskt på ett bibliotek i min hemstad Manchester för ungefär en månad sedan. The John Rylands library, det är en så otroligt vacker byggnad, så jag var där med några vänner som var på besök – mest som en turistgrej faktiskt. Annars är det flera år sedan jag sist uppsökte ett bibliotek. Senaste boken jag läste var ’The diary of a CEO’ av Steven Bartlett, men den hade jag köpt. Jag läser mycket, och reser mycket så jag tar gärna med mig böcker på resan.

ANNONS

Kanske läser jag mer för att sociala medier inte riktigt är min grej. Jag har jobbat över femton år med att utveckla unga fotbollstalanger. Något som oroar mig är killarnas allt kortare ’attention span', och deras allt sämre förmåga att koncentrera sig och fokusera. De har vant sig vid att ständigt ha mobilerna till hands för att bli underhållna. Det tror jag gör så att unga män förlorar sin kapacitet att läsa. Det är en skrämmande utveckling som oroar mig väldigt mycket.”

Per Whiss, 58 år, lärare och forskare på universitetet i Linköping.
Per Whiss, 58 år, lärare och forskare på universitetet i Linköping. Bild: AnnaCarin Isaksson

Per Whiss, 58 år, lärare och forskare på universitetet i Linköping.

”Jag besökte biblioteket senaste förrförra veckan, för att prata om undervisningsfrågor med bibliotekarierna där. Privat brukar jag inte gå så ofta, men jag köper ganska mycket böcker. De här har jag till exempel köpt alldeles nyss: ’100 svenska dialekter’ av Fredrik Lindström och ’Ett tidsfördriv att dö för: boken om Kent’ av Linus Kuhlin. Senaste boken jag läste var ’Lita på mig’ av Anders Roslund och visst: jag läser en hel del, även deckare men blir ibland också lite trött på genren. Då kan det vara befriande att läsa en bok om Kent – de är ju så bra! Jag tänker också på Zlatan. Han har ju sålt mycket av sin bok och att även musikböcker säljer bra. Biblioteken kanske kunde tipsa om den typen av böcker, som ju är lättlästa, och se till att fånga upp starka intressen som musik och sport, ämnen som intresserar inte minst pojkar och män.”

ANNONS
Ahmet Savatyapan, 31 år, tidigare militär stridstekniker i Turkiet, arbetar nu med lagrätt och ankomsträtt på Emerson i Mölnlycke:
Ahmet Savatyapan, 31 år, tidigare militär stridstekniker i Turkiet, arbetar nu med lagrätt och ankomsträtt på Emerson i Mölnlycke: Bild: AnnaCarin Isaksson

Ahmet Savatyapan, 31 år, tidigare militär stridstekniker i Turkiet, arbetar nu med lagrätt och ankomsträtt på Emerson i Mölnlycke:

”Jag besöker ofta biblioteket, som nu (filialen 300 kvadrat). Där läser jag mest böcker på turkiska och engelska för att hänga med i det politiska världsläget. Annars läser jag Aftonbladet och lättlästa böcker på svenska för att lära mig språket. Jag tar ofta med mig någon bok hemifrån och åker till biblioteket eller mitt närmaste kulturhus för att läsa. Hemma har jag en ettåring, så det går inte så bra att koncentrera sig där. När jag läser, gör jag det egentligen inte för eget mitt höga nöjes skull, utan för att jag har ett mål.

Jag tror att män och kvinnor är olika: kvinnor är mer känslosamma och gillar att prata om relationer, medan många män gillar fotboll och sånt. Om män ska fokusera på att läsa så tror jag att de gärna vill ha ett problem att lösa, eller en uppgift att ta sig an. Det skulle kunna vara en tanke för att locka fler pojkar och män till läsning och bibliotek. Många vill ju ha ett bra liv, en bra framtid. Att då ge dem en uppgift, någon slags läsläxa, vore bra. Något som får dem att känna att läsningen lönar sig, ungefär som när man pantar burkar.”

ANNONS
Bertil Augustin, 68 år, lärare
Bertil Augustin, 68 år, lärare Bild: AnnaCarin Isaksson

Bertil Augustin, 68 år, lärare och tidigare egen företagare med camping och stugby:

”Senast jag besökte ett bibliotek var för en månad sedan ungefär, det var Bullarens bibliotek i Vassbotten där jag bor. Den senaste boken jag läste var Åsa Larssons ’Solstorm’, annars har jag i hög utsträckning ersatt mitt bokläsande med att läsa många dagstidningar. Läsvanor grundas nog redan tidigt i skolan tänker jag, och hur mycket du läser kan nog vara både en utbildningsfråga och ha med könsroller att göra. Att ha intressanta föreläsningar skulle nog kunna dra fler typer av människor till bibliotek. Biblioteket i Tanumshede ligger till exempel i anslutning till en gymnasieskola med en stor aula där det ofta är teater och olika uppträdanden. Sådant tror jag kan locka publiken som går dit att även besöka biblioteket. Det finns krafter i dag som vill minska kulturutbudet över lag, och dem vill jag helst inte uppmuntra. Det är viktigt att alla olika delar av kulturutbudet får finnas, inte minst för vår förståelse av det för oss främmande.”

LÄS MER:Biblioteken har förlorat männen

LÄS MER:Paul Auster fick min värld att skälva i grunden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS