På Fiskemuseet på Hönö visas varje sommar flera konstutställningar av olika slag. Just nu ställs målningar i både olja, akvarell och akryl ut.
På Fiskemuseet på Hönö visas varje sommar flera konstutställningar av olika slag. Just nu ställs målningar i både olja, akvarell och akryl ut. Bild: Fiskemuseet

Upptäck de gömda konstgallerierna i Göteborgs skärgård

Alla känner till akvarellmuseet och skulpturparken på Tjörn. Men flera mindre öar i Göteborgs skärgård har också gallerier – här är tre guldkorn att upptäcka i skärgården.

ANNONS
|

Till havs med solfyllda segel. Eller om inte annat på en gul färja på väg utåt – mot skärgården och konstutställningar. Det är inte bara på Tjörn och Marstrand som det blomstrar av gallerier och konstmuseer. Även på många mindre öar pågår roliga konsthändelser. Här är tre gömda guldkorn att upptäcka.

LÄS MER:Recension: Hundertwasser på Nordiska akvarellmuseet

Öckerö – Konstvågen

Om vi börjar längst bort i denna guide hamnar vi i norra skärgården på Öckerö där Konstvågen har sin samlingsutställning den här sommaren.

Konstvågen är en konstrunda som äger rum helgen 7-8 augusti, men samlingsutställningen pågår mellan 10 juni och 8 augusti. Den håller till på Öckerö bibliotek, Navet, och visar konsthantverkare, konstnärer och slöjdare från Öckerö kommun. Det är sjätte året i rad som Konstvågen pågår och i år medverkar 108 konstnärer.

ANNONS
På Öckerös bibliotek pågår just nu samlingsutställningen för Konstvågen, en konstrunda på på öarna som ingår i Öckerös kommun. Utställningen är ett samarbete mellan Öckerö kommun och Kulturföreningen Konstvågen
På Öckerös bibliotek pågår just nu samlingsutställningen för Konstvågen, en konstrunda på på öarna som ingår i Öckerös kommun. Utställningen är ett samarbete mellan Öckerö kommun och Kulturföreningen Konstvågen Bild: Kulturföreningen Konstvågen

LÄS MER:Jenin Grill konsthall öppnar på Hisingen

Hönö – Fiskemuseet

Inte långt från Öckerö ligger Hönö, en av de största öarna i norra skärgården. Här, i Hönö Klova hamn, finns Fiskemuseet. En plats där besökare får bekanta sig med hur båtarna sett ut historiskt, var de byggdes och hur fisket gick till. Dessutom arrangerar museet löpande konstutställningar under sommarmånaderna.

Just nu visas verk av konstnären Gunnar Valentin som målar i olja, sedan tar Margareta Frid vid med sina tavlor av både akryl och olja, och därefter blir sommarens sista utställning Leif Plasidius akvareller.

På Fiskemuseet vid Hönö Klova hamn lär sig besökare om fiskebåtarnas historia och kan även ta del av de pågående konstutställningar.
På Fiskemuseet vid Hönö Klova hamn lär sig besökare om fiskebåtarnas historia och kan även ta del av de pågående konstutställningar. Bild: Fiskemuseet

LÄS MER:Art made this ställer ut 40 konstverk i ett parkeringshus

Styrsö – Galleri Öbergska

Till sist rör vi oss mot södra skärgården och Styrsö. Galleri Öbergska, som är en del av Styrsö Sockens Hembygdsförening, har fram till sista september flera konstutställningar på ön. Galleriet visar olika konstformer som måleri, fotografi, keramik och skulptur.

Som namnet skvallrar om håller galleriet till i Öbergska huset på Styrsö Bratten. Just nu pågår utställningen ”Från stad till land” med akrylmålningar av konstnären Gith Weidenmo.

Styrsö havsbad är en oas dit många kommer för att svalka sig om somrarna. Men ön bjuder även på konst på Galleri Öbergska som ligger vid sydhamnen på ön.
Styrsö havsbad är en oas dit många kommer för att svalka sig om somrarna. Men ön bjuder även på konst på Galleri Öbergska som ligger vid sydhamnen på ön. Bild: Göteborgs-Posten

LÄS MER:Konstnären Sandra Mujinga ställer ut på Göteborgs konstmuseum

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS