Uppgifter: Netflix planerar prishöjning efter strejken

Vinstmaskinen Netflix har inte höjt priserna i Sverige sedan 2021, men nu kan det vara dags igen. När förhandlingarna med det amerikanska skådespelarfacket är klara kommer företaget att börja rulla ut sina prishöjningar. Nordamerika är först ut, enligt källor till Wall street journal.

ANNONS
|

Flera streamingtjänster har höjt sina abonnemangspriser det senaste året.

HBO Max gick från 89 kronor till 99 kronor i månaden i somras, medan Disney plus har meddelat att ett reklamfritt abonnemang kommer att kosta 119 kronor i månaden från och med december – då bolaget också lanserar variant med reklam för 59 kronor.

Netflix har hittills suttit still i båten, men nu hävdar källor till Wall street journal att företaget kommer att rulla ut en prishöjning några månader efter att tvisten med det amerikanska skådespelarfacket Sag-Aftra är över. En stor stötesten i den pågående strejken har varit just ersättningen för produktioner som visas via streamingtjänster.

ANNONS

Enligt källorna ska höjningen först ske i USA och Kanada, därefter i resten av världen. Netflix själva har valt att läcka locket på och några mer precisa uppgifter om vad de nya prisnivåerna blir, eller när det är Europas tur, finns inte i nuläget.

Jakt på fuskare gav resultat

I USA finns redan en reklamversion av Netflix som är billigare än den tidigare Basic-nivån. Den första reklamfria nivån är däremot betydligt dyrare. Ett liknande upplägg lär vara att vänta även i Sverige.

Senast Netflix höjde priserna i Sverige var hösten 2021, då månadspriset gick från 89 till 99 kronor. I stället har man valt att fokusera på användare som delar konton med andra. I början av sommaren fick svenska prenumeranter ett mejl om att flytta över lösenordsdelare till ett ”gästkonto” för 49 kronor i månaden.

Hur många som lydde uppmaningen är oklart, men globalt hävdar företaget att man fick nästan 6 miljoner nya användare månaderna efter att kampanjen mot kontodelning drog igång. Dessutom blev vinsten betydligt högre än förväntat för 2022 – över 15 miljarder kronor.

LÄS MER:Tv-krisen kommer få oss att börja läsa igen

LÄS MER:Därför riskerar de välgjorda tv-serierna att försvinna

LÄS MER:Pratshowerna återvänder efter strejken

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS