Några av huvudpersonerna i ”Händelser vid vatten” – Liv Mjönes, Asta August, Mikael Marcimain, Magnus Krepper med flera – anländer till Kristallengalan 2023 på Cirkus i Stockholm.
Några av huvudpersonerna i ”Händelser vid vatten” – Liv Mjönes, Asta August, Mikael Marcimain, Magnus Krepper med flera – anländer till Kristallengalan 2023 på Cirkus i Stockholm. Bild: Christine Olsson/TT

Maria Domellöf-Wik: Därför riskerar de välgjorda tv-serierna att försvinna

”Händelser vid vatten” prisades nyligen på Kristallengalan. Beklämmande nog kan inte tittarna räkna med lika påkostade dramaserier framöver, skriver GP:s filmredaktör Maria Domellöf-Wik.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Serien ”Händelser vid vatten” utsågs på Kristallengalan till årets tv-drama. Över tre miljoner tittare bänkade sig för att se det mörka SVT-dramat, inspirerat av Kerstin Ekmans kriminalroman från 1993.

Berättelsen om unga idealistiska Annie som kommer till kollektivet i byn Svartvattnet, och dubbelmordet som där ägde rum, engagerar helt uppenbart publiken också trettio år senare. Allt från rekvisita till sättet att släppa avsnitt har diskuterats ivrigt, och den påkostade serien blev en succé.

Även satsningar som ”Snabba cash” och ”Thunder in my heart” prisades på Kristallengalan. Två välskrivna drama-serier, som båda dessutom kan stoltsera med starka skådespelarinsatser.

Miljontals tv-tittare väntar med spänning på nästa höst då sex nya avsnitt av ”Den tunna blå linjen” släpps – också det en serie som Kristallen-prisats. Men säsong tre av den nerviga berättelsen om Malmöpoliserna efter Cilla Jackerts manus kan bli den sista.

ANNONS

Tv-tittare som älskar drama får nämligen räkna med ransonering framöver. Det är Eva Hamilton, tidigare vd för SVT och Peter Settman, programledare och tv-producent, överens om i ett bekymrat samtal om ”hur svensk tv mår”.

Branschen känner oro och nedskärningarna kommer på sikt också att leda till arbetslöshet och kompetensbrist

I en tid av svikande konjunktur satsas det allt mindre på drama, som är dyrt att producera. I stället blir det ett uppsving för billigare format, inklusive dejtingprogram, hunduppfostringsprogram, reality och humor. Alla söker just nu efter billigare produktioner, som inte kräver manus, scenografi, kostym och längre inspelningstid.

Finansieringen av svensk film blir dessutom sämre och allt mer komplicerad, något Eva Hamilton uttryckt oro över vid tidigare tillfällen.

Att just välgjort film- och tv-drama offras gör mig beklämd. Branschen känner oro och nedskärningarna kommer på sikt också att leda till arbetslöshet och kompetensbrist.

Det fanns en tid då drama var SVT:s flaggskepp och unika samhällskommenterande serier bröt ny mark, bland dem ”Hammarkullen”, ”Det nya landet”, ”Offer och gärningsmän” – med manus av Klas Östergren – och ”Upp till kamp”. Så sent som 2019 prisades Netflix på Kristallengalan för sin första svenska drama-produktion ”Störst av allt”.

Nu föredrar strömningsjätten det som kallas ”unscripted”, det oskrivna, som på många sätt är raka motsatsen till drama. SVT och TV4 sparar. Storförlust och hårda sparpaket på Viaplay leder till en minskad andel egna manusproduktioner för film och tv-serier även där, och marknaden krymper.

ANNONS

Vi har en stark humortradition i Sverige, konstaterar Peter Settman. Ändå är den svenska tv-humor som görs just nu ”lite för likriktad och lite för billigt producerad” menar han.

I stället efterlyser han mer påkostad tv-humor som kan locka storpublik.

Varje kock vet hur svårt – för att inte säga omöjligt – det är att skapa oemotståndligt läckra maträtter för alla med en budget som knappt räcker till basvarorna. Smakar det så kostar det – oavsett om det rör sig om humor eller drama.

Men också i framtiden behöver vi komplexa och mångtydiga berättelser som får oss att förstå vad det innebär att vara människa.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Det är getterna och kalsongerna som gör ”Händelser vid vatten” oemotståndlig

LÄS MER:Gör genast ett gastkramande drama av giftskandalen

LÄS MER:SVT låter dårpippins åsikt väga lika tungt som forskarens fakta

Anmäl dig till Johan Hiltons nyhetsbrev

GP:s kulturchef Johan Hilton tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS