Svenska actionregissören längtar ofta till Göteborg

Charlotte Brändström har regisserat allt från ”Johan Falk” till ”The Witcher”. Senast står hon bakom två avsnitt av Netflix superhjältedrama ”Jupiter’s legacy”.
– Jag älskar att ta mig an nya utmaningar, säger den svenska actionregissören från Nya Zeeland, där hon just nu arbetar med Amazons kommande tv-serie ”Sagan om ringen”.

ANNONS
|

Ruben Östlund och Roy Andersson är två prisade Göteborgsregissörer som hyllats världen över för sina filmiska storverk. Men för fantasy- och actionälskare i USA, Japan, Frankrike eller Australien finns ett namn som smäller ännu högre – Charlotte Brändström!

LÄS MER:SVT:s kulturjournalist lyfte fram sin pojkvän i program

Den 61-åriga regissören med rötter i Göteborg filmdebuterade lite i skymundan 1990, men har sedan dess jobbat med serier som ”Grey’s anatomy”, ”The man in the high castle”, ”Sway” med Hillary Swank och nu senast Netflix uppmärksammade superhjältedrama ”Jupiter’s legacy”.

En p-plats i Toronto blev till ett piskande hav

När GP når Charlotte Brändström befinner hon sig i Nya Zeeland och är mitt uppe i nästa filmprojekt. Det är fortfarande hemligt men rör sig i alla fall om ännu en internationell storproduktion. Dock något helt annat än actionserien ”Jupiter’s legacy”, där Charlotte Brändström ansvarade för två av de åtta avsnitten som spelades in under senhösten 2019. Bland annat den dramatiska episoden där de blivande superhjältarna befinner sig på en båt ute på det stormpiskade havet. Fast ändå inte.

ANNONS

– Vi hade riggat upp ”båten” på en öde parkering i Toronto och var uppe och filmade på nätterna. Det var otroligt kallt men vi var tvungna att hälla vatten på de stackars skådespelarna hela tiden så att de inte blev torra, skrattar Charlotte Brändström.

LÄS MER:Tova-Sophia från Onsala kastades ut ur Robinson

Precis som i ”The witcher” och ”Outlander” hoppade hon in i serien och tog över först efter ett par avsnitt, då tonen redan har satts och karaktärerna mejslats ut, men det ser hon även vissa fördelar med.

Charlotte Brändström har sin bas i Los Angeles

– Det roligaste är att få göra hela serier men även som inhoppare är jag fri att välja mina egna bilder. Jag kan filma som jag vill och teamet är inarbetat. Däremot är jag såklart tvungen att följa manus. Det går inte att skruva så mycket på handlingen vilket kan vara lite av en ”challenge”.

LÄS MER:Nya ”Game of thrones” – här är första bilderna

Sedan många år har Charlotte Brändström sin bas i Los Angeles. Efter att ha levt utomlands i hela sitt vuxna liv skjuter hon in ett par engelska ord här och var, men rötterna finns i Göteborg. Båda hennes föräldrar är födda här och Charlotte Brändström tillbringade sin barndoms somrar på västkusten.

– Jag trivs otroligt otroligt bra där och längtar ofta till Göteborg.

ANNONS

Charlotte Brändström älskar nya utmaningar

För drygt tio år sedan gjorde hon ett par av Johan Falk-filmerna i Göteborg och delar av den evighetslånga Wallanderserien. Parallellt med alla jobb i utlandet har Charlotte Brändström åter ett par större inspelningar på gång i Sverige. Den här gången ska hon in och peta i två av landets mest infekterade sår: Estoniakatastrofen och mordet på Olof Palme.

– Jag älskar att ta mig an nya utmaningar och detta är två projekt som ligger mig nära. Men jag förstår att de kan väcka upp en del känslor.

FOTNOT: Intervjun med Charlotte Brändström gjordes innan nyheten släpptes om att hennes nya projekt är Amazons kommande jättesatsning på tv-serien ”Sagan om ringen”, ett äventyr som ska utspela sig tusentals år innan händelserna i ”Hobbiten” och ”Sagan om ringen”.

Charlotte Brändström

  • Född: 30 maj 1959 i Paris.
  • Uppvuxen: Frankrike, Sverige och USA.
  • Bor: I Los Angeles.
  • Familj: En son, 24 år.
  • Svenska rötter: Föräldrarna föddes i Göteborg. Tillbringade sin barndoms somrar på västkusten.
  • Karriär i urval: ”Jupiter’s legacy” (2021), ”Away” (2020), "The Witcher” (2019), ”Madam Secretary” (2019-2015), ”Ingen utan skuld” (2018), ”Outlander” (2017), "Grey's anatomy" (2016), "Johan Falk: Kodnamn Lisa" (2012).
  • Aktuell med: Nya "Jupiter’s legacy” och den kommande serien ”Den osannolika mördaren” på Netflix, samt en dramatisering om Estonias förlisning på Viaplay. Arbetar också på Amazons kommande jätteprojekt med en tv-inspelning av ”Sagan om ringen”.

Dramasatsningen om Estonias förlisning blir en samproduktion mellan Viaplay och brittiska ITV, medan den kommande tv-serien ”Den osannolika mördaren” är en svensk produktion för Netflix.

Charlotte Brändström blev förtjust i Robert Gustafsson

Serien bygger på Thomas Petterssons bok om Stig Engström, den så kallade Skandiamannen och Olof Palmes utpekade mördare, och har Robert Gustafsson i huvudrollen.

Han hade Charlotte Brändström aldrig hört talas om, men hon blev snabbt väldigt förtjust i honom.

– Robert är helt fantastisk! En alldeles lysande skådespelare. Nu i efterhand har jag förstått att han tydligen är komiker också.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS