Därför kindpussar Gert Wingårdh alla han möter

Bianca Ingrossos talkshow ”Bianca” rullar vidare med sin andra säsong. På söndagskvällen gästas hon av bland andra Göteborgsarkitekten Gert Wingårdh som går till botten med sitt kindpussande.

ANNONS
|

Ingen som har följt SVT:s charmiga bygga hus-program ”Husdrömmar”, som nyligen gick i mål med sin tionde säsong, kan ha missat programledaren Ann Lundbergs fryntlige sidekick Gert Wingårdh och hans eviga kindpussande.

Det spelar liksom ingen roll vem stjärnarkitekten möter och hur stämningen är – om solen skiner och husägarna älskar livet eller om regnet vräker ner och de hatar sitt jävla hus – det bara SKA kindpussas.

Det är också där som programledaren Bianca Ingrosso inleder sina frågor när Wingårdh på söndagskvällen är gäst i hennes program. Efter en lite märklig inledning där de båda undrar var de vill ha varandra, får han förklara sin säregna hälsningsritual.

ANNONS

– Jag funderade på hur man får folk avspända? Då tänkte jag att man gör något lite, lite oväntat. Då får man dem lite off guard och då kan man där söka sig tillbaks till någonting.

Gert Wingårdh: ”Vill gärna vara lite folklig”

Bianca Ingrosso ställer sedan den rätt givna frågan om hur folk reagerar på Gert Wingårdhs eviga kindpussande.

– Många människor tror jag känner att ”jag kan också kindpussas” och vill visa att man är med på grejen.

Gert Wingårdh får också reda ut om det heter architekt eller arkitekt, alltså med ett ch-ljud eller med hårt ”k”.

Båda varianterna visar sig fungera, men den som vill vara folklig säger architekt, och den som vill känna sig förmer och lite fin i kanten säger arkitekt, med ett tydligt ”k”.

– Jag säger arkitekt (med tydligt ”k”) men försöker hela tiden tänka att jag vill säga architekt och gärna vara lite folklig, säger Gert Wingårdh utan att lyckas fullt ut med det.

Gert Wingårdh försvarar sin kritiserade tillbyggnad av Liljevalchs

Sedan får han försvara sin tillbyggnad av Liljevalchs konsthall som 2020 ”belönades” med Kasper kalkon-priset för landets fulaste nybyggnad. Gert Wingårdh själv är väldigt nöjd med sin konsthall och menar att bransch-dissen enbart handlar om hans materialval.

– Det är byggt i ett material som heter betong. Man gillar inte betong. Det är ett förortsmaterial. Ska det ens få finnas betong på Djurgården, resonerar han retoriskt.

ANNONS

Bianca Ingrosso undrar också hur Gert Wingårdhs liv har förändrats efter tio år med ”Husdrömmar” i SVT.

– Det är jättemånga fler människor som känner igen mig nu. Och det tycker jag är jättekul.

Även succéförfattaren Camilla Läckberg, aktuell med den sågade tv-såpan ”Strandhotellet”, skidåkaren Jesper Tjäder och sångerskan Seinabo Sey gästar söndagens ”Bianca”.

FOTNOT: Programmet med Gert Wingårdh och Camilla Läckberg visas på Kanal 5 på söndag kl 21 och kommer att finnas på Discovery+.

Fler artiklar från GP Kultur:

LÄS MER:Efter tio år – SVT:s fina ”Husdrömmar” håller ännu

LÄS MER:De byggde sjömagasin i Bohuslän för 23 miljoner

LÄS MER:Husdrömmen sprack – men det löste sig för Ellen ändå

LÄS MER:Torkel i Onsala har byggt landets lyxigaste träkoja

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS