Jan Andersson: Efter tio år – SVT:s fina ”Husdrömmar” håller ännu

SVT:s populära ”Husdrömmar” är inne på sin tionde säsong. GP:s krönikör Jan Andersson är en trogen tittare och har äntligen kommit på hur han ska få familjens fondvägg fixad.

ANNONS

Jag kan inte ett dyft om arkitektur. Begriper inte hur man renoverar ett lusthus eller skiljer en strandfastighet från en sjötomt. Jag skulle aldrig ge mig på att bygga en villa. Inte ens en träkoja. Trots detta älskar jag ”Husdrömmar”. Eller säg såhär, jag känner i alla fall en skräckblandad entusiasm inför SVT:s husprogram som nu är inne på sitt tionde raka år.

Lika länge har den ofta hattbeklädde stjärnarkitekten Gert Wingårdh hjälpt till att lyfta SVT:s långkörare. De första fem säsongerna i par med Pernilla Månsson Colt, de senaste fem som sidekick till ”Antikrundans” mysiga Anne Lundberg.

Kunnig, genuin och oblyg stolpade Gert Wingårdh in i rutan och kändes självklar i sin roll som arkitekturens Leif Mannerström. Det lite säregna intrycket förstärktes när Wingårdh redan från start bestämde sig för att kindpussa alla som deltog i programmet, både män och kvinnor, som vore de hans rara gamla vänner.

ANNONS

Efter pandemitidens själlösa hälsningar har Wingårdh på nytt plockat upp sitt kindpussande och det är fint att se saliven stänka igen, även om vissa tycks lite ställda av hans, hur ska vi säga, udda manöver.

De växeldrar säsongsmässigt, bevakar samma typ av husbyggen och låter de medverkande bestiga samma slags emotionella känslotrappa – förväntan, frustration, förlösning.

För egen del tycker jag att detta franska fumlande lyfter hela programmet, och jag är långt ifrån ensam om att uppskatta succéformatet. Där TV4:s motsvarighet ”Grand designs Sverige” i sina starkaste stunder kunde locka runt 500 000 tittare förra året – ändå ett klart sevärt program med GP:s väldressade arkitekturskribent Mark Isitt som syrlig ciceron – ligger SVT:s ”Husdrömmar” konstant en bit över miljonen.

Det är en skillnad som är svår att motivera då de båda programmen verkligen lånar av varandra. De växeldrar säsongsmässigt, ”Husdrömmar” går på våren och ”Grand designs” på hösten, de bevakar samma typ av husbyggen och låter de medverkande bestiga samma slags emotionella känslotrappa – förväntan, frustration, förlösning.

Som när programmet följde Gabriel och Elin Stuart. Efter sex lägenhetsrenoveringar på sju år hade det tålmodiga paret till slut kommit över ett av Sveriges äldsta radhus i Gamla Enskede, stort som ett ordinärt pörte (68 kvadratmeter) och med en slutnota på 10,5 miljoner.

I drygt fem år har vi funderat på att måla en fondvägg i vardagsrummet, men insett våra begränsningar. Det känns helt omöjligt att ro i land ett dylikt projekt.

Då var vi närmare 1,5 miljoner tittare som hade bänkat oss i spänd förväntan på vad som skulle spricka först – det gamla radhusets källargolv, parets budget eller deras äktenskap.

ANNONS

Faktum är att tre av tre kändes fullt möjligt när cementen till golvet plötsligt tog slut, den estländska marmorskivan anlände sönderbruten, Gabriel renoverade sig sjuk och saneringskostnaderna bara skenade. Men det löste sig till slut. Som det alltid tycks göra i ”Husdrömmar”. Skit samma vad notan landar på eller om äktenskapet kraschar, ingen tänker ge upp eller bryta ihop inför SVT:s kamerateam. Har man tagit Gert i båten så kan man inte gärna kasta honom överbord.

Vilket ger mig en idé. I drygt fem år har vi funderat på att måla en fondvägg i vardagsrummet, men insett våra begränsningar. Det känns helt omöjligt att ro i land ett dylikt projekt. Dessutom står en bokhylla i vägen. Kanske skulle Wingårdh och hans närgångna tv-team vara precis det vi behöver. Kindpussar känns i så fall som ett pris värt att betala.

Fler texter av GP Kulturs Jan Andersson:

LÄS MER:De byggde sjömagasin i Bohuslän för 23 miljoner

LÄS MER:Husdrömmen sprack – men det löste sig för Ellen ändå

LÄS MER:Torkel i Onsala har byggt landets lyxigaste träkoja

LÄS MER:”Rörelsen” – en märklig och räddhågsen dokumentär

LÄS MER:Recension: ”Strandhotellet” – Viaplay

LÄS MER:Recension: ”Padeldrömmar” – TV4

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS