Torkel i Onsala har byggt landets lyxigaste träkoja

Möbelsnickaren Torkel Haraldsson i Onsala ligger bakom landets lyxigaste träkoja med terrass, bastu och inomhuspool. Men det kostade på, både i tid och frustration.
– Just nu är jag rätt trött på huset.

ANNONS
|

Hillbillybygge. Slott. Träkoja. Kärt barn har många namn och Gert Wingårdh, stjärnarkitekten i SVT:s ”Husdrömmar”, drar till med dem allihop i sina försök att beskriva det trähus som Torkel Haraldsson och hans sambo Ayla Irebring flyttade in i för knappt tre veckor sedan.

Det var förra veckan som tittarsuccén ”Husdrömmar” återvände i SVT för sin tionde säsong. Efter första avsnittets tillbakablick på tidigare hus i programserien, styrde man på måndagen mot Onsala utanför Kungsbacka.

Där på en avskild och backig skogstomt i Allekulla utanför Buerås har möbelsnickaren Torkel Haraldsson smällt upp en trävilla med pool bland trädtopparna.

ANNONS

Det säregna byggprojektet drogs igång i november 2020 och Torkel Haraldsson, som bygger hela huset för egen hand, räknade med att han och familjen skulle kunna flytta in ett år senare. Lite drygt. Det kom att ta två år. Lite drygt.

Världens första hängande trä-pool finns i Onsala

När GP når Torkel Haraldsson berättar han att huset nu är klart, i alla fall till 95%. Det som återstår att färdigställa är dock husets mest intressanta del och verkliga clou – världens kanske första hängande trä-pool. Förutom att hela fastigheten är platsbyggd för hand och skapad av en rad olika träslag upptas nämligen en stor del av huset av en sinnrikt konstruerad inomhuspool. Något av en dröm för Torkel Haraldsson.

– Jag gick en crawlkurs för några år sedan och efter det har simning blivit min favoritträning. Så när vi bestämde oss för att sälja huset i Björlanda och bygga nytt i Onsala så ville jag hemskt gärna ha en inomhuspool.

När vi träffar Torkel, Ayla och deras lilla dotter Kerstin är det april 2021 och Torkel har gjutit, burit, sågat, skruvat och hamrat på huset i fem månader. De byggtekniska svårigheterna är inget som skrämmer den utbildade och certifierade möbelsnickaren, med gott humör tycks han tvärtom finna lösningar på de mest skilda utmaningar. Nej det som har vållat problem – och under nästan två år framåt kom att ställa till det – är byggloven från Kungsbacka kommun och framförallt parets ekonomi.

ANNONS

En fråga återstår – när kan Gert Wingårdh hoppa i poolen?

När huset i Björlanda visar sig omöjligt att sälja hotar budgeten för deras nya hus att spricka med en smäll. Under två år trängs paret i ett litet attefallshus på tomten med sin dotter och två husdjur. Medan Torkel bygger vidare så gott det går tar Ayla hand om Kerstin. Det går att ana en viss frustration kring sakernas tillstånd, men då Torkel bygger hela huset för egen hand har de ändå goda möjligheter att balansera sina utgifter. Med banklån och ekonomisk hjälp av vänliga släktingar rullar bygget på, och inte ens i de mörkaste stunder verkar de ha tvivlat på sitt livsprojekt, eller att de bjöd in SVT:s tv-team att följa arbetet.

– Det har inte varit några problem alls. De är väldigt proffsiga allihop, från Anne Lundberg och Gert Wingårdh (som leder "Husdrömmar”) till SVT:s fotografer. Alla har varit respektfulla och inte gått i vägen för mig när jag arbetar. Så hatten av för dem, säger Torkel Haraldsson.

– Fast det gjorde vi klart redan från början, ska vi vara med i programmet så måste det ske på våra villkor.

Efter att ha tittat på programmet och sett deras hus växa fram hänger dock en viktig fråga kvar i luften. När kan Gert Wingårdh hoppa i poolen?

ANNONS

– (skratt) Inom en månad. Då borde även poolen vara klar.

LÄS MER:Fredrik Morheden ångrar inte ”Grand designs” – trots att budgeten sprack

LÄS MER:Recension: ”Padeldrömmar” – TV4

LÄS MER:Nytt på tv – vecka 5

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS