Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Mark Isitt leder TV4:s nya husprogram i brittisk stil

I mer än 20 år har husprogrammet ”Grand designs” rullat i brittisk tv. Nu kommer det till Sverige – och leds i TV4 av GP:s arkitekturskribent Mark Isitt.
– Det är ett kul program. Jag hoppas på många säsonger här också.

Det var strax före millennieskiftet som tv-programmet ”Grand designs” började att sändas i Storbritannien. Redan från start var idén att berätta om de mest vågade och smågalna husprojekt som programmets redaktion kunde uppbringa – och det har man hållit fast vid, även om programmet också gett upphov till ett flertal spinoff-serier.

I 20 år har alltså brittiska tv-tittare kunnat följa det ena bisarra husbygget efter det andra, men hela tiden skildrat med värme och genuint intresse för de människor som inte sällan satsat allt de äger och har på sina vågade husdrömmar.

LÄS MER: Kommunens dumsnåla lösning på Amiralitetsgatans höghus

När ”Grand designs” nu kommer till TV4 leds det av Mark Isitt, vass och välkänd arkitekturskribent i GP och programledare för ”Stadsinspektionen” i P1, där han regelbundet recenserar mellanstora svenska städer och samhällen.

Med avsnitt som ”Hagfors är historielöst”, ”Mellerud är ett samhälle i förfall” och ”Fiskebäckskil saknar den goda smaken” har Mark Isitt visat sig vara lika vass i radion som på GP:s kultursidor.

Mark Isitt ska peppa, inte såga

Men det nya programmet i TV4 är något annat. Under de två år som inspelningarna har pågått, tolv avsnitt fördelade över två säsonger, får vi se en delvis ny sida av Mark Isitt.

LÄS MER: Stadsarkitekt Björn Siesjö sätter sitt jobb på spel

– Jag brukar bedöma hus först när de är klara och är rätt ovan vid att kliva runt på geggiga byggarbetsplatser. Min roll här är snarare att vägleda tittarna genom bygget, inte att kritisera resultatet eller säga saker som ”vad är det här för jäkla knaslösning ..?”.

Så du får bita dig i tungan ibland?

– (skratt) Jag har fått brottas en del med min journalistroll, så mycket kan jag säga. I GP brukar jag vara en arg jävel men här försöker jag peppa de som bygger huset, inte att förstöra stämningen.

Följer husbyggen i Hjuvik och Kungsbacka

Tanken med programmet, säger Mark Isitt, är att nå både lekmän och fackmän.Vilket också kräver en viss balansgång.

– Det är husens kvalitet som avgör publikens intresse och vi har verkligen hittat tolv helt unika hus där gränserna tänjs. Mestadels i Stockholmstrakten där det finns mycket pengar och ibland lite mer ambition, men vi följer husbyggen från Åre ner till Hjuvik och Kungsbacka.

LÄS MER: Avenyfamiljens köp är det bästa som hänt byggnaden sen 1982

Programserien drar igång måndag 16 november i TV4 och TV4 Play.

Mark Isitt

Fullständigt namn: John Mark David Isitt.

Född: 1966.

Bor: I en lägenhet vid Rundetårn i centrala Köpenhamn.

Gör: Arkitekturskribent i GP, programledare för ”Stadsinspektionen” i P1, sidekick i SVT:s programserie ”Hemma hos arkitekten.

Aktuell med: ”Grand designs” i TV4. Premiär 16 november.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.