Teater Jaguar tilldelas Ilon Wiklands pris för barnkultur

Den 26 maj delas Ilon Wiklands pris för barnkultur ut på Göteborgs Stadsbibliotek. Priset tilldelas Teater Jaguar vars ambition är att introducera barn till nya världar och synsätt.
– Det här är levande konst, det finns annat än skärmen, säger Emil Klingvall som är konstnärlig ledare på Teater Jaguar.

ANNONS

Teater Jaguar har sedan 1987 spelat teater för en uteslutande barn- och ungdomspublik. Varje år presenterar de flera olika pjäser på deras egen scen i Vasastan. De turnerar också regelbundet och uppträder på skolor runt om i landet.

Den 13 september har gruppens egen version av Shakespeares klassiker ”Macbeth” premiär, med Lasse Beischer som regissör. Men Jaguar arbetar också med egenskrivna manus samt nyskapad dans och koreografi, med föreställningar som utspelar sig i allt från djupa skogar till yttre rymden.

– Målet är att öppna publikens ögon och sinnen för nya världar och synsätt, berättar Emil Klingvall.

Vill introducera barn till konstens värld

På Teater Jaguar finns föreställningar för barn från tre års ålder till äldre tonåringar. Ambitionen är att alla i publiken ska känna sig sedda. Emil Klingvall anser att teater och konst är särskilt viktiga för barn och unga – han vill att Teater Jaguar ska fungera som en introduktion till konstens värld.

ANNONS

– Vi vill att de ska fortsätta intressera sig för konst i framtiden, det finns annat än skärmen, det här är levande konst och det är unikt.

Emil Klingvall har varit en del av Teater Jaguar sedan 2006 som konstnärlig ledare, skådespelare, manusförfattare och kompositör. Han beskriver barn som den mest utmanande och roligaste publik man kan önska sig.

– Vissa kan tro att det är enkelt att skådespela för barn och unga, men det är det inte. De har inte valt själva att gå på teater. De vet inte att man ska applådera och skratta. De måste hela tiden övertygas om att sitta kvar.

Teater Jaguar mottar Ilon Wiklands pris för barnkultur den 26 maj på Stadsbiblioteket i Göteborg. Prissumman är 50 000 kronor och delas ut av Mark Levengood. Teater Jaguar planerar att använda pengarna till en inspirationsresa till Berlin.

LÄS MER:Avföring och hotmejl får inte stoppa en teater

LÄS MER:Recension: ”Siri på spänd lina” på Göteborgs stadsteater

LÄS MER:Recension: ”Mannen på bryggan” på Pustervik

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS