Förra veckan avslöjade Expressen att regissören och skådespelaren Richard Turpin nyligen höll tal på Svensk-ryska vänskapsföreningens årsmöte. Under talet hävdade han bland annat att en rysk seger i Ukraina är av ”världshistorisk betydelse”, att ”starka krafter” missunnar Ryssland fred, men att landet ”inte går att knäcka”. Talet kröntes av ett ”leve Ryssland!”
Allmänhetens reaktioner har, på goda grunder, varit kraftiga. Under lördagen meddelade Uppsala stadsteater att man ställer in alla resterande föreställningar av ”Tysk höst”, där Turpin medverkat som skådespelare.
Enligt teatern kan de medverkandes säkerhet inte längre garanteras. Kommentarsfälten på deras Facebooksida har fyllts av hetsiga uppmaningar till bojkott, hotfulla mejl har inkommit, liksom påsar med förmodad avföring.
I de senaste dagarnas debatt har Uppsala stadsteaters chef Petra Brylander varit en klok och närvarande kraft. Möjligen finns det också fler, och för allmänheten okända, skäl till att teatern nu tar ett så dramatiskt beslut.
Men det måste sägas: på ett principiellt plan är det fullkomligt oacceptabelt att en teater – själva sinnebilden för arenan där människor möts och tänker tillsammans – böjer sig för hot, hat och en hetsig debatt.
Richard Turpins kärleksförklaring till den ryska stöveln är på alla sätt motbjudande, cynisk och grotesk. Men den är också laglig.
Vi lever just nu i en tid där inte bara hastigt uppblossande drev, affekter och godtyckliga cancelleringskampanjer håller på att förgifta det offentliga samtalet. Utan också där påverkanskampanjer och överbelastningsattacker aktivt försöker krympa utrymmet för vad som ska vara möjligt att uttrycka.
I en sådan tid får inte de konstnärliga institutionerna börja sjabbla.
Richard Turpins kärleksförklaring till den ryska stöveln är på alla sätt motbjudande, cynisk och grotesk. Men den är också laglig. Som privatperson har han rätten att uttrycka den, utan att en hel föreställning kastas på sophögen.
I stället har Uppsala stadsteater med sitt beslut, förmodligen tvärt emot avsikten, skapat ett farligt prejudikat, som gjort för antidemokrater och populistiska nätkrigare att dra nytta av. För vad teatern signalerar är att det räcker med att dra igång en hätsk rörelse på sociala medier och mejlbomba för att misshagliga delar av repertoar och personal ska ligga i farozonen.
I just det här fallet är jag dessutom övertygad om att den inställda föreställningen utgör argument nog mot Turpins storryska fantasier. ”Tysk höst” bygger på Stig Dagermans berömda resereportage om Tyskland efter Hitler och är en av de mest övertygande pläderingarna för fred – och mot chauvinistiska imperiedrömmar – som finns på svenska.
Det budskapet må ha flugit över huvudet på Richard Turpin. Men allmänheten brukar vara klokare än så. Synd att de inte får höra det.
Läs mer i GP Kultur:
LÄS MER:Föreställning ställs in efter pro-ryskt tal
LÄS MER:Uppsala stadsteater backar Richard Turpin
LÄS MER:Jag åt buffelburgare med Alice Munro
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.