Petra Brylander, teaterchef vid Uppsala stadsteater. Arkivbild.
Petra Brylander, teaterchef vid Uppsala stadsteater. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Föreställning ställs in efter pro-ryskt tal

En av skådespelarna i föreställningen "Tysk höst" vädrade tidigare i vår starkt pro-ryska åsikter.
Nu väljer Uppsala stadsteater att stoppa föreställningen där han medverkar, med hänvisning till teaterns säkerhet.

ANNONS

Skådespelaren uttryckte åsikterna i samband med ett tal i en förening, där han enligt manuset bland annat sade "leve Ryssland" och försvarade landets fullskaliga invasion av Ukraina. Reaktionerna på talet har nu väckt så starka reaktioner – enligt teatern – att de hotar säkerheten.

"Den senaste veckans händelser har gjort att vi inte kan garantera våra medarbetares säkerhet. Sammanblandningen mellan den enskilde medarbetarens ageranden och teaterns verksamhet har gjort det ohållbart att genomföra de åtta föreställningar som är kvar", säger teaterchef och vd Petra Brylander i ett pressmeddelande.

Teatern uppger för Expressen att den har mottagit en stor mängd mejl och meddelanden till följd av skådespelarens tal, varav några uppfattats som hotfulla – trots att åsikterna yttrades i en förening utan koppling till teatern.

ANNONS

I pressmeddelandet beskrivs situationen som "kris".

– Vi har tagit emot påsar med förmodad avföring i, riktade mot den här individen. Det har eskalerat så att jag helt enkelt inte vågar vara trygg med en bra arbetsmiljö, säger Petra Brylander till Expressen.

ANNONS