Pia Cramling, svensk stormästare i schack, debuterar i ”Sommar i P1” med en intensiv kärleksförklaring till det svart-vita brädet med sextiofyra rutor.
Pia Cramling, svensk stormästare i schack, debuterar i ”Sommar i P1” med en intensiv kärleksförklaring till det svart-vita brädet med sextiofyra rutor. Bild: Mattias Ahlm

Sommar i P1: Pia Cramling

Den svart-vita brädet är hennes passion, och har varit så i snart femtio år. Stormästaren i schack Pia Cramling berättar bjussigt om livet som kvinna på den internationella schackarenan.

ANNONS

Alla kan inte spela schack-SM med familjen – men det kan Pia Cramling. Stormästare och den högst rankade kvinnliga schackspelaren i Sverige.

Spanske maken Juan är stormästare även han. Inte konstigt att parets 19-åriga dotter Anna Cramling Bellon gör karriär som Sveriges första schack-influencer och dessutom redan kan försörja sig på sitt spel.

LÄS MER:Sommar i P1: Gizem Kling Erdogan

Men det är inte där Pia Cramlings debut i ”Sommar i P1” börjar, utan på schackklubben Passanten i Huddinge i mitten av 1970-talet. Dit lockar storebror Dan med sin ”tysta skugga” till lillasyster. En tillbakadragen flicka, med fallenhet för matte. I likhet med sin pappa också en utpräglad tävlingsmänniska.

ANNONS

Vem?

Pia Cramling är 58 år och bor i Stockholm.

I över 30 år har hon varit professionell schackspelare och en förebild, inte minst för unga – och äldre – tjejer som spelar schack.

Hon är stormästare och den högst rankade kvinnliga spelaren i Sverige.

Intresset för schack har hon haft sedan hon var 10 år. Fem år senare, 1978, deltog hon i schack-OS i Argentina.

Pia Cramling delar en del erfarenheter med rollfiguren ”Beth” i den uppmärksammade Netflix-serien ”The queens gambit”.

Snart blir schacket hennes fristad: undan föräldrarnas bråk och en jobbig vardag.

1976 vinner hon skol-SM, som en av två tjejer bland femtio tävlande. Precis som för huvudpersonen ”Beth” i Netflix succé-serie ”The Queens gambit” är de schacktävlingar hon därefter dras in i en värld dominerad av pojkar och män.

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Janne Schaffer

”Ibland har det känts ensamt att spela i en miljö, där nästan alla är killar” erkänner Pia Cramling som klippte håret kort, och ändrade namnet till P Cramling på rankinglistorna. Drömmen var att bli stormästare. 1992 erhöll hon också titeln, och blev därmed den femte kvinnliga stormästaren genom tiderna – i världen.

Nu uppmanar hon svenska arrangörer att tänka om och sätta tjejerna mer i fokus. Hennes ord väger extra tungt efter nästan femtio år vid det svart-vita brädet.

Bjussigt berättar hon om stress, prestationskrav, ältande, skrock och psykningar. Hon ger oss intressant historik och statistik kring den allt annat än jämställda sporten.

En rad rafflande minnen från mästerskap och turneringar blir det också. Som då hon höggravid tävlade i schack från sjukhussängen.

Sommarpratare 19/8:

Nicolas Lunabba, verksamhetsansvarig Helamalmö

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS