Skådespelaren Gizem Erdogan debuterar med ett sceniskt ”Sommar i P1” där hon tar oss med till Högsbo och Istanbul.
Skådespelaren Gizem Erdogan debuterar med ett sceniskt ”Sommar i P1” där hon tar oss med till Högsbo och Istanbul. Bild: Lukas Šalna

Sommar i P1: Gizem Kling Erdogan

Det går en röd tråd från Högsbo till Istanbul. Med små medel skapar skådespelaren Gizem Kling Erdogan en fin radiostund full av dofter och minnen.

ANNONS
|

Nyligen kunde vi se skådespelaren Gizem Kling Erdogan som polisen Leah i SVT-serien ”Tunna blå linjen”. En rolltolkning som vibrerade av nerv – precis som tidigare roller, och nu: hennes debut i Sommar i P1. Där kör hon inledningsvis bil i skymningen på Sardinien, stannar, kliver ur och känner doften av lavendel, myrra, vildtimjan och salvia.

Känslan av närvaro är stark, och förblir så programmet igenom, mycket tack vare omsorgsfulla detaljer och bra gestaltning.

Vem?

Gizem Kling Erdogan är 34 år och skådespelare.

Hon är född i Högsbo i Göteborg, men bor numera i Stockholm

Efter studier på teaterhögskolan i Malmö 2012-2015 har hon medverkat i uppsättningar både på Göteborgs och Stockholms stadsteater.

På film debuterade hon i ”Svenskjävel” och guldbaggenominerades senare för rollen i ”Dröm vidare.”

Hon har också gjort succé på tv, där hon synts som polisen Leah i SVT:s serie ”Tunna blå linjen”. I tv-serien ”Kärlek & anarki” spelade hon PR-chef, och för sin insats i ”Kalifat” utsågs hon till Årets kvinnliga skådespelare på Kristallengalan 2020.

Vi tas med på en vindlande resa mellan de två platser som mer än andra präglat Gizem som människa: Högsbo i sydvästra Göteborg och Istanbul i Turkiet.

ANNONS

Ordet hüsün, turkiska för melankoli, görs väsentligt. Hon lånar det av Ohran Pamuk, författaren och nobelpristagaren, som i boken ”Istanbul - minnet av en stad” talar om hüsün som ett sätt att betrakta livet snarare än en sinnesstämning. Dessutom en del av själva stadens essens. Fint skildrar Gizem hur hon som barn blir en del av Istanbuls hjärtslag.

En av höjdpunkterna är tveklöst bröllopsberättelsen. Mamman, ”chefskocken”, för kommandot i en lada och har i uppgift att få ut varm mat fyra gånger om dagen i tre dagar till 300 hungriga gäster.

Barnet Gizem känner sig utanför, råkar spilla skållhett te på socitetsdamer, och studerar de vuxnas ansiktsuttryck när de grälar. Den mäktiga henna-färgs-ceremonin beskrivs ingående, inklusive mormoderns skäggstrån och mammans sång.

Samtidigt: ständigt en känsla av rastlöshet, en vilja att passa in. Otaliga nya infall och aktiviteter: konståkning, friidrott, balett, handboll, trumpet – det sistnämnda något hennes lillebror visar sig ha betydligt mer fallenhet för.

Känsliga scener målas upp – från Slottskogen i Göteborg där hon ignorerar sin pappa, till Köpenhamn, dit hon flyttar med en vän. Drivkrafterna bakom hennes övertygande skådespeleri anas och sällan har jag hört Högsbo – inklusive Högsbos hüsün – beskrivas så här poetiskt.

Sommarpratare 16/8:

Janne Schaffer, musiker, kompositör

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS