”Sommar i P1” med gitarrlegendaren Janne Schaffer.
”Sommar i P1” med gitarrlegendaren Janne Schaffer. Bild: Mattias Ahlm

Recension: ”Sommar i P1” – Janne Schaffer

Janne Schaffer öser anekdoter ur sitt långa musikliv. Men det bränner bara till en enda gång, menar GP:s Jan Andersson.

ANNONS
|

Sverige har få riktiga gitarrvirtuoser. Ännu färre strängbändare som lyckats göra sig ett namn i både slott och stuga. Pianopedagogen Berit Fåhraeus och violinisten Tage Schaffers son Janne är dock en av dem, känd och respekterad för såväl sin slipade gitarrteknik som sin personliga tungföring. Men vem är Janne Schaffer egentligen, bakom elgitarren och under den där yviga hårmanen?

LÄS MER:Sommar i P1: Benjamin Ingrosso

Mannen som spelat med alla från Lee Hazlewood till Electric Banana Band berättar om sin trygga uppväxt i Blackeberg i västra Stockholm och arbetar sig därefter framåt, med ständiga stopp för anekdoter om olika artister och fans som korsat hans vägar genom åren. Man inser att det finns en närmast outtömlig källa att ösa ur.

ANNONS

Vem?

  • Janne Schaffer är 75 år, född och uppvuxen i Stockholm.
  • Som en av Sveriges mest ansedda gitarrister har han spelat mycket med Abba, Ted Gärdestad, Björn J:son Lindh och Monica Törnell.
  • Janne Schaffer gör också musik ihop med Lasse Åberg och är en av grundmedlemmarna i Electric Banana Band.
  • I sitt sommarprogram spelar han enbart låtar som han själv medverkar på.

Och öser gör han. Men den ena episoden blir tyvärr mer poänglös än den andra. Mötet med Bob Marley, bröderna Porcaro i Toto, jobben med Abba ... det MÅSTE ju ha hänt något mer intressant än vad Janne Schaffer väljer att lite rapsodiskt berätta om.

LÄS MER:Sommar i P1: Niklas Strömstedt

Å andra sidan bränner det till på allvar när Janne Schaffer pratar om sin bror som led av psykisk ohälsa. Man hör redan på rösten att broderns öde, sjukdom och död fortfarande berör honom starkt, att känslan av skuld och vanmakt hänger kvar. När han avslutar berättelsen om sin bror med att spela sin egen instrumentala låt ”Som ett nyfött barn” stockar det sig i halsen. Det är fint och starkt.

Men jag hade fortfarande velat höra mer om Toto och Bob Marley.

LÄS MER:Recension: ”Sommar i P1” – Lina Watz

Sommarpratare 17 augusti:

Ullakarin Nyberg, överläkare, psykiater, suicidforskare.

ANNONS