Skådespelaren Peder Falk är död

Skådespelaren Peder Falk är död. Det uppger Svenska Dagbladet. Han blev 76 år gammal.

ANNONS
|

Peder Falk har avlidit efter en tids sjukdom. Det skriver SvD och hänvisar till Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Peder Falk var en svensk skådespelare, manusförfattare, regissör och underhållare. Främst känd från Stockholms stadsteater – där han medverkade i fler än 60 produktioner och ingick i teaterns fasta ensemble fram till 2009 – men även från flera roller på tv och bio. Inte minst som Carl Gripenhielm i tv-serien ”Nya tider”, där Peder Falk medverkade i över 400 avsnitt, och som kabinettssekreterare Peter Sorman i filmatiseringen av Jan Guillous ”Fiendens fiende”.

Han syntes även i ”Cluedo”, ”Goltuppen”, ”PS – sista sommaren” och som en sjungande charmör i tv-serien "Clark Kent" om ett ålderstiget rockband. Han var en uppskattad panelmedlem i P1-programmet ”På minuten”. Tillsammans med Helge Skoog var Peder Falk också en av pionjärerna inom svensk improvisationsteater.

ANNONS

Läste in böcker av GP:s Britt-Marie Mattsson

Peder Falk föddes i Stockholm 1947 och gick scenskolan i Malmö i början av 1970-talet. Till Stockholms stadsteater kom han redan 1973 och var sedan dess verksam där i många år. En av de sista föreställningar som Peder Falk medverkade i på Stockholms stadsteater var Daniel Lind Lagerlöfs uppsättning av ”Den allvarsamma leken” 2008.

Likt flera andra skådespelare var han också en känd och uppskattad ljudboksuppläsare, och läste bland annat in böcker av GP:s Britt-Marie Mattsson, Peter James, Agneta Pleijel och Leif GW Persson.

Peder Falk blev 76 år.

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Uppsala stadsteater backar Richard Turpin

LÄS MER:Jag åt buffelburgare med Alice Munro

LÄS MER:Avföring och hotmejl får inte stoppa en teater

ANNONS