Salman Rushdies nya bok ”Kniv” släpps 16 april.
Salman Rushdies nya bok ”Kniv” släpps 16 april. Bild: Arne Dedert

Salman Rushdie tillbaka med ny bok och tv-intervju

”Så det är du?” Det hann Salman Rushdie säga innan knivmannen högg honom i ansiktet. Nu kommer den prisade författarens bok om det uppmärksammade mordförsöket för två år sedan.

ANNONS

Nästa vecka kommer Salman Rushdies nya bok ”Kniv” ut på bland annat svenska och engelska. Det blir första gången som den indisk-brittiske författaren på djupet berättar om den knivattack som han utsattes för i samband med ett framträdande i Chautauqua i New York 2022.

Den Bookerpris-belönade Salman Rushdies nya bok beskrivs av förlaget som ”en gripande och personlig skildring av livet efter attacken och samtidigt ett resonemang om sorgen, kärleken, konsten och om vikten av att hitta styrkan att resa sig ännu en gång.”

I samband med boksläppet har Salman Rushdie även gjort sin första tv-intervju sedan mordförsöket. I ett samtal med Anderson Cooper på CBS:s ”60 Minutes”, som sänds på söndag kväll kl 19 New York tid (kl 01 svensk tid), berättar författaren om de sista sekunderna innan knivmannen gick lös på honom med ett tiotal hugg mot ansiktet, halsen och kroppen.

ANNONS

Rushdie låg sex veckor på sjukhus

”Jag satt till höger på scenen. Då, i min högra ögonvrå – det sista mitt högra öga någonsin skulle se – såg jag mannen i svart springa mot mig. Svarta kläder, svart ansiktsmask. Han kom in hårt och lågt. En squat missil” läser Salman Rushdie högt ur sin bok, och fortsätter sedan lite till.

"Jag erkänner, jag hade ibland föreställt mig att min lönnmördare reste sig upp i ett eller annat offentligt forum och kom efter mig på det här sättet. Så min första tanke när jag såg den här mordiska gestalten rusa mot mig var: 'Så det är du. Här är du.”

Efter attacken låg Salman Rushdie på sjukhus i sex veckor. Läkaren berättade då för honom att han hade haft tur som ”bara” förlorade synen på höger öga och känseln i några av sina fingertoppar.

”På vilket sätt hade jag tur?” frågade Rushdie.

”Tja ...” svarade läkaren, ”du hade tur att mannen som attackerade dig inte hade en aning om hur man dödar en man med kniv.”

Den dödsdom, fatwa, som iranska myndigheter utfärdade mot Salman Rushdie 1989 efter dennes roman ”Satansverserna” ligger inte bara kvar, för drygt tio år sedan meddelade ledaren för en iransk religiös organisation att prissumman för den som mördar Salman Rushie hade höjts till motsvarande 21 miljoner svenska kronor.

ANNONS

Fler texter på GP Kultur:

LÄS MER:Salman Rushdie: AI saknar humor

LÄS MER:Gilel Storch-pris till Salman Rushdie

LÄS MER:Salman Rushdies rättegång skjuts upp

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS