Så var Way Out West 2023

GP listar snackisarna från Way Out Wests mest välbesökta helg hittills.

ANNONS
|

Stockholmsveckan är slut och förhoppningsvis tar sig de inresta hem snabbare än de tog sig hit, något som inte visade sig vara lätt i efterskalvet av stormen Hans, som härjade i början av veckan.

Lite extremväder var ingen match för de många medarbetarna som riggat Slottsskogen med säkert flera kilometer galler, fem scener och plastplattor som skulle hålla mer än 100 000 fötter gyttjefria. ”Hans” blev inte ett av de många namnen som tog Way Out West-helgen med storm.

På torsdagen syntes solen till för första gången på ohyggligt länge i ett Göteborg där marken dessvärre inte hade hunnit återhämta sig. Festivalen hade två tydliga estetiska skillnader som noterades av observanta besökare (en skara alla tycktes höra till): ett tält var större, andra tält var borta.

ANNONS

Tältet som fått sig en expansion var Linnétältet, ett tält som tidigare år varit ondskefullt. Flera svimmade till tonerna av Yung Lean, Kite och Daniela Rathana när de uppträdde i tältet, som då var hälften så stort och kanske dubbelt så varmt, under förra årets Way Out West. Även om tältet var dubbelt så stort skulle det rymma samma mängd folk, enligt arrangören Luger. Nej, jag får inte riktigt ihop det heller.

Tälten som försvann var de där man tidigare år kunnat köpa öl men inte under några omständigheter ta med sig en enhet ut. Nu får alkoholen flöda nästan helt fritt (undantaget starksprit) i nästan hela området (undantaget de områden där man serverar starksprit). GP gjorde naturligtvis sin plikt och rapporterade om hur det kändes att få dricka öl (kortfattat: bra), och polisen trodde att den slappare regleringen faktiskt ledde till mindre fylla.

Lugn helg för ordningsmakten men fullt upp för modepolisen

Polisen har på det stora hela haft en lugn helg. Över hela festivalen blev 15 berusade personer omhändertagna och en handfull ringa narkotikabrott rapporterades. Det är i sammanhanget bra siffror, enligt Sebastian Berndtzen, polisinsatschef på festivalen.

– Det har varit en väldigt lugn festival. Vi har inte haft några ordningsstörningar och inte heller några anmälningar om övriga brott som sexuella ofredanden eller stölder, säger Berndtzen.

ANNONS

Man skulle däremot kunna påstå att ”the fashion police” haft mycket att stå i. För den oinvigde var det ögongnuggande och fasansfullt likt det tidiga 00-talet. För den lärde fashionistan var det så nära man kunde komma den överlappande modeveckan i Köpenhamn på denna sida Öresund.

Skorna var lertåliga, byxmidjorna låga och glasögonen snabba. Flera plagg hade tryck som angränsade till ironiska – det är i varje fall svårt att påstå något annat om exempelvis en keps framtagen av speedwayföraren Tony Rickardsson och tobaksbolaget Swedish Match, signerad av Robert Gustafsson. Just den använde Gustav Edvardsson för att skydda ansiktet på en av de sällsynt soliga festivaldagarna.

En enkel huvudbonad räckte däremot inte till för att skyddas mot festivalens kanske allra största snack(i)s – Doritokanonen. Att så många människor frivilligt väljer att ställa sig i skottgluggen bara för att den kan medföra cheddarsmak är helt obegripligt. På samma sätt som man känner vågor psykosomatiskt svalla genom kroppen efter en sommardag i havet kommer Doritokanonens rytmiska dån kännas i oregelbundna intervaller under all överskådlig framtid.

Den gick nästan att undvika i det beryktade VIP-området. GP-redaktionens kändisspaningar i korthet: Bianca Ingrosso, Anis Don Demina, Jens Lekman, Valter Skarsgård, ryktet av Alexander Skarsgård.

ANNONS

Dungen, Dungen, köer, mer Dungen

En som inte sågs till var Gustav Ejstes, som nog var för upptagen med att spela i Dungen, Dungen och i Dungen igen. Du läste rätt – först spelade han som soloartist på Dungenscenen. När klockan slagit över till fredag spelade han bland annat låten Fredag med bandet Dungen på Pusterviks stora scen på Stay Out West.

Inte nog med att Gustav Ejstes (Dungen) fick spela i två dungar på lika många dagar. Sent på fredagskvällen kom beskedet att Johnny Marr, ett av lördagens största namn, fick ställa in efter att British Airways ställt in det enda lämpliga flyget hit. Även den engelska artisten The Blessed Madonna drabbades av de bristande förbindelserna mellan stora och lilla London.

Detta tycktes inte bekymra den värdiga ersättaren Gustav Ejstes, som i samma kläder och med samma tamburin väckte fjärilar i de många magarna i publiken vid Azaleascenen med Dungen (återigen: bandet, inte scenen).

Rekordår trots få dragplåster

Musikmässigt var 2023 inget höjdarår för Way Out West – gästspelande pizzerian Lilla Napoli mottogs varmare än flera headliners. Inga femmor delades ut från GP:s recensenter, men Cleo, Viagra Boys, Boygenius och Håkan Hellström kom närmast.

Jonathan Bengtsson frågade sig om torsdagens dragplåster Devo var årets dummaste bokning och konstaterade att inte heller maten imponerade. Trots detta lyckades festivalen slå publikrekordet som sattes förra året. Lördagen blev den mest besökta dagen i Way Out Wests sextonåriga historia. Under hela helgen inrymdes 55 000 unika besökare i Slottsskogen – fler än vad det bor i hela Kungälvs kommun.

ANNONS

Planeringen för nästa års Way Out West är redan igång. Skriv in 8-10 augusti 2024 i almanackan och avgör därefter om biljetten du ska köpa är en till Slottsskogen eller en som tar dig så långt bort du kan komma. Eller kanske Kungälv.

LÄS MER:Way Out West 2023 i bilder

LÄS MER:Vad händer på vippen på Way Out West 2023?

LÄS MER:Här får Tove Lo besök av Veronica Maggio

LÄS MER:Recension: The Soundtrack of Our Lives, Way Out West, Flamingo, fredag

LÄS MER:De gifte sig på Way Out West

Till konsertsommaren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS