Inti Chavez Perez: Så blev jag varnande exempel i ryska Sputnik

Ryssland har länge ägnat sig åt skadlig informationspåverkan i Sverige. Unga män är den trognaste målgruppen. Författaren Inti Chavez Perez har själv varit måltavla för rysk alternativmedia.

ANNONS
|

Det var en vanlig tisdagsmorgon när jag loggade in på datorn och såg meddelanden från arga män trilla in. Vad de var upprörda över framgick inte till en början. Jag googlade därför och upptäckte att mitt namn användes i den ryska kanalen Sputnik.

Sputnik finansieras av Ryssland men riktar sig till en västerländsk publik. Under falskt journalistiskt flagg arbetar de med skadlig informationspåverkan mot länder som Sverige. Sputnik hade gjort en rewrite av en intervju jag gett till SVT. Intervjun handlade om att fler män i Sverige väljer att utföra vasektomi. Ingreppet går ut på att man skär av sädesledarna och därmed inte kan få fler barn.

ANNONS

Den ryska artikeln om vasektomier i Sverige innehöll inga sakfel, men den toppades med ett hotfullt fotografi på tre stycken kökssaxar. Det implicita budskapet: Snoppen är hotad.

Den kritiske läsaren hade förstås kunnat invända att vasektomi troligen inte utförs med kökssax, utan med kirurgiska instrument. Och att den ene mannens snopp inte är hotad för att en annan man vill ha samlag utan kondom med sin fru.

Den ryska artikeln om vasektomier i Sverige innehöll inga sakfel, men den toppades med ett hotfullt fotografi på tre stycken kökssaxar.

Av någon anledning valde vissa läsare bort sitt kritiska tänkande den gången. På andra sidan skärmen kokade de av vrede mot mig och mot det feministiska förtrycket i Sverige.

Unga män har länge varit måltavla för Vladimir Putins påverkansoperationer. Förutom Sputnik har Ryssland även finansierat medieproducenterna RT och ett antal andra röster på västerländska språk.

Ett stående inslag i propagandan har varit det öppna motståndet mot jämställdhet och hbtq-personers rättigheter i västvärlden. Rysk propaganda har byggt en berättelse om att män i västvärlden är offer för en förtryckande politisk korrekthet, medan män i Ryssland är fria.

Sverige har spelat en särskild roll i den ryska berättelsen. Inget annat nordiskt land har blivit så svartmålat som Sverige. Man kan fråga sig om svenska mediekonsumenter varit intresserade av att höra en fattig diktaturs oändliga klagosång om vårt land? Svaret är ja, vissa har faktiskt varit det.

ANNONS

En ny studie genomförd av Försvarshögskolan visar att sju procent av de tillfrågade tog del av rysk informationspåverkan genom RT och Sputnik, om än olika ofta. Delar man upp statistiken efter kön och ålder framträder unga män som den målgrupp som mest tagit del av innehållet och spridit det vidare. Av den ansvariga forskaren jämförs den här gruppen med att vara något som Rysslands ”tidningspojkar”.

De tar del av rysk informationspåverkan för att de tycker om bilden de får och håller med den politiska agendan.

Syftet med informationspåverkan från Ryssland är inte nödvändigtvis att sprida falska nyheter. Sputniks artikel där jag citerades var korrekt i sak. (Vasektomier ökar i Sverige.) På lång sikt vill dock medier som Sputnik stärka svenskars motstånd mot det västerländska demokratiprojektet. Då får Sverige svårare att enas och rättsstaten försvagas.

De unga män som utgör den trognaste kärnan i publiken har stor medievana och vet precis vad det här är för källor. De tar del av rysk informationspåverkan för att de tycker om bilden de får och håller med den politiska agendan. Ibland sprider de desinformation vidare trots att de misstänker att informationen inte är sann.

Av den Putintrogna alternativvärlden kan man få en identitet och känslomässig bekräftelse. Det är bekvämt att se sig själv som rebell mot en kastrerande feminism. Då har man ett externt hot att skylla sitt lidande på, och slipper leta i sig själv efter svar om ens smärta och tillkortakommanden.

ANNONS

EU har strypt både Sputniks och RT:s tv-sändningar som följd av Rysslands invasion av Ukraina. Kanske följer också begränsningar mot deras webbsidor. Men om inte läsarna hittar egna drivkrafter till att undvika diktaturers skadliga informationspåverkan kommer nya propagandakanaler att ta RT:s och Sputniks plats.

Läs mer om Ryssland:

LÄS MER:Protesterna i Ryssland väcker hopp i mörkret

LÄS MER:Putin har tagit av sig masken

LÄS MER:Viktigare än någonsin att skilja på demokrati och diktatur

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS