Demonstrationer utanför ryska ambassaden i Budapest. Runt om i Europa och USA, och i ryska städer har människor demonstrerat mot den ryska invasionen av Ukraina.
Demonstrationer utanför ryska ambassaden i Budapest. Runt om i Europa och USA, och i ryska städer har människor demonstrerat mot den ryska invasionen av Ukraina. Bild: Szilard Koszticsak

Protesterna i Ryssland väcker hopp i mörkret

Trots massiv propaganda och personlig risk vågar vanliga människor runt om i Ryssland protestera mot kriget i Ukraina. Det är ett hopp i mörkret, skriver GP:s Victoria Greve.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Kriget är här. Det är så ofattbart. Över hela Ukraina har raketerna fallit. Skräckslagna människor sov i tunnelbanan för att söka skydd. På fredagsmorgonen rapporterades om strider utanför Kiev. Utvecklingen går fort. Hundratusentals ukrainare befinner sig redan på flykt från sina hem.

Vi har bara sett början på vad som kan bli det största och blodigaste kriget i Europa sedan inbördeskriget i forna Jugoslavien. Det är ett angrepp som orkestreras av Putin och hans regim, som motiveras med propaganda och dubbelspråk av Orwellianska proportioner om att avnazifiera Ukraina.

Men det är Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som är demokratiskt vald, inte Putin.

ANNONS

Det är Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som är demokratiskt vald, inte Putin.

I en video som fått stor spridning på nätet riktade sig president Zelenskyj direkt till det ryska folket. Presidenten, som själv har judiskt påbrå, påminde om att det var ukrainare som kämpade i röda armén tillsammans med ryssar och dog i miljontal under andra världskriget för att bekämpa nazisterna.

Zelenskyj frågade om ryska läkare, idrottare, tiktokstjärnor, helt vanliga människor verkligen vill ha det här kriget. Och sa att om landets ledare inte lyssnar på omvärlden, kanske de lyssnar på sitt eget folk.

Ryska författare, journalister nöjesprofiler har gått ut och tagit skarpt avstånd från kriget. Dmitri Muratov, den Nobelprisade chefredaktören för oberoende Novaja Gazeta kallar kriget en sorg och en skam. Fredagens tidning kom ut på både ryska och ukrainska.

Ännu mer rörande är bilderna på demonstrationerna.

Ännu mer rörande är bilderna på demonstrationerna. Tusentals modiga människor har också gått ut på gatorna i Moskva, i St Petersburg och sammanlagt över 50 städer för att demonstrera mot kriget. Trots enorm fara för sin egen säkerhet. ”Vi är enormt rädda. Men vi måste stå här. Det är sista chansen att visa världen att vi inte godkänner kriget”, sade tjugoåttaåriga Jevgenija till Dagens Nyheters korrespondent Anna-Lena Laurén undr en protest i St Petersburg.

ANNONS

Kanske är det som flera analytiker menar sanktionerna mot den ryska eliten som kommer att få stopp på kriget, när deras längtan efter semestervillorna vid Comosjön eller efter att köpa ny amerikansk teknik blir för stor.

Eller så är det vi vanliga människor som i slutändan kommer att avgöra hur det slutar. Vi som utgör samhället, där och här. Människor i Ukraina som fortsätter att leva, skriva och berätta om sina liv, trots det enorma yttre trycket. Vanligt folk i Ryssland som vågar protestera mot ett krig de inte vill ha väcker hopp i en mörk tid.

Läs fler texter om kriget i Ukraina:

LÄS MER:Jag kan inte fatta att de bombar Kiev

LÄS MER:Viktigare än någonsin att skilja på demokrati och diktatur

LÄS MER:Putin har tagit av sig masken

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS