Stig Fredrikson: Putin har tagit av sig masken

I veckor har Vladimir Putin förödmjukat västvärldens ledare genom att låtsas att det kan finnas en diplomatisk väg ut ur Ukraina-krisen. Nu blir det tydligt att ord och löften från Rysslands president inte går att lita på, skriver Stig Fredrikson, författare och Rysslandsexpert.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Så har då Vladimir Putin till slut kastat av sig masken och avslöjat att hans mål hela tiden har varit att med militärt våld störta den demokratiskt valda ledningen i Ukraina och ersätta den med en regim som Moskva tillsätter.

I många veckor har Putin förödmjukat västvärldens alla viktigaste ledare genom att inbilla dem att det skulle finnas en diplomatisk väg ut ur krisen kring Ukraina. Macron och Scholz har kommit ilande till Moskva och återvänt med förhoppningar om fortsatta samtal. Biden har antytt att han var redo att möta Putin igen för att hitta en lösning.

Men hela tiden har Putin mobiliserat sin krigsmakt och gjort allt klart för den storskaliga attack mot Ukraina som nu har inletts. Nu vet hela världen att ord och löften från Rysslands president inte går att lita på.

ANNONS

Ränderna hos KGB-agenten Vladimir Putin går aldrig ur. Hos KGB utbildades Putin i att förställa sig, att ljuga när det passar honom och att säga olika saker beroende på vad som gynnar honom för tillfället. Det är färdigheter som han har utnyttjat under sina många år som rysk president. Han är en mästare i att överraska, hålla sina kort tätt intill bröstet och inte avslöja sina planer förrän de förverkligas.

Hos KGB utbildades Putin i att förställa sig, att ljuga när det passar honom och att säga olika saker beroende på vad som gynnar honom för tillfället.

I fråga om Ukraina lät Vladimir Putin världen vänta länge på vad han innerst inne hade för avsikter. Det fick mig att tänka på vad den före detta ryske oligarken Michail Chodorkovskij sa till mig efter Rysslands annektering av Krim 2014.

Chodorkovskij var 2003 Rysslands rikaste man med en oljeförmögenhet på 15 miljarder dollar. Men han fick Putin till fiende, och Putin såg till att Chodorkovskij fick tillbringa tio år i fängelse och läger, innan han benådades strax före OS i Sotji och skickades i exil.

När jag intervjuade Chodorkovskij i Zürich i maj 2014 och frågade honom om Putins fortsatta planer när det gällde Ukraina, trodde han att Putin nu kände sig för innan han bestämde sig. ”Men jag kan ju ha fel, jag är inte Putins personlige psykiater. Jag har inte tillgång till vad som rör sig i huvudet på honom”.

ANNONS

I dag vet vi vad som hela tiden har rört sig i huvudet på den ryske presidenten. Han är fast besluten att sätta stopp för Ukrainas strävan att bli ett demokratiskt västorienterat land. Och uppenbarligen är han beredd att sätta in hela den ryska krigsmaktens enorma resurser för att återföra Ukraina under rysk kontroll.

Putin har ju många gånger sagt att han inte tycker att Ukraina är något riktigt eget land. I somras publicerade han en lång artikel om ”den historiska enigheten mellan ryssar och ukrainare”. I argumentationen i måndags för att erkänna separatistregionerna Donetsk och Luhansk som självständiga stater upprepade han att Ukraina inte har någon historia som en självständig stat.

När Angela Merkel efter annekteringen av Krim talade med Vladimir Putin sa hon efteråt att ”den mannen lever i en annan värld”.

LÄS MER:För Putin är ett fruktat Ryssland bättre än ett älskat

När Vladimir Putin på torsdagsmorgonen talade till den ryska nationen och motiverade sitt beslut att invadera Ukraina, var det både skrämmande och surrealistiskt att lyssna till honom. Han fortsatte att ljuga och framföra sin förvridna historieskrivning om allt som hänt i Europa sedan andra världskriget.

När Angela Merkel efter annekteringen av Krim talade med Vladimir Putin sa hon efteråt att ”den mannen lever i en annan värld”. Nu har Putin ännu en gång demonstrerat att hans världsbild inte är vår. Den bygger på att väst hela tiden efter det kalla krigets slut har utnyttjat Rysslands svaghetstillstånd. Men att Putin nu har bestämt att det är dags att ta tillbaka det som gått förlorat och ge Ryssland tillbaka ställningen som stormakt.

ANNONS

Putin sa till och med att Ryssland nu bara agerar i självförsvar eftersom NATO flyttar fram sina positioner allt närmare Rysslands gränser. Han upprepade att han anser att det är en nynazistisk junta som kom till makten i Kiev genom en statskupp 2014, och han anklagade den ukrainska regeringen för att vilja skaffa sig kärnvapen, något det aldrig har varit tal om.

Det allra mest oroande i Putins tal var hans antydan till USA och NATO att Ryssland är berett att ta till sina egna kärnvapen om västvärlden skulle bistå Ukraina militärt. Det är en farlig väg som Putin nu har lett Ryssland in på. Kanske är han desperat i sina försök att förhindra att Ukrainas utveckling mot frihet och demokrati lyckas eftersom han fruktar att detta skulle kunna smitta av sig och hota hans egen auktoritära regim.

Men priset för Putins maktambitioner blir högt, framför allt för det ukrainska folket.

Stig Fredrikson är journalist, författare och Rysslandsexpert.

Läs mer om Rysslands invasion av Ukraina:

LÄS MER:Bilderna visar Rysslands invasion av Ukraina

LÄS MER:Svenska politiker fördömer Rysslands invasion

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS