Restriktionerna släpper 9 februari – så påverkas kroglivet i Göteborg

På torsdagen meddelande regeringen och Folkhälsomyndigheten att merparten av restriktionerna kommer att slopas i nästa vecka. Bland annat hävs deltagarbegränsningar, krav på avstånd mellan sällskap och vaccinbevis.
– Jag känner redan att energin kommer tillbaks, nästan som när man fick sommarlov som barn, säger Lalle Morberg, som driver restaurangen Joe Farelli’s.

ANNONS
|

I nästa vecka, den 9 februari, kommer merparten av de restriktioner som började gälla den 12 januari att plockas bort. I knappt en månads tid har utelivet i Göteborg liksom på många andra håll i världen drabbats hårt av anpassade öppettider och regler om avstånd och publikantal.

– Det är dags att börja öppna upp Sverige igen, sa statsminister Magdalena Andersson (S) under presskonferensen som hölls under torsdag morgon.

Nu försvinner alltså de flesta restriktionerna inom en vecka. Förändringarna som sker den 9 februari är följande:

Regler om deltagarbegränsningar för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort, krav på avstånd mellan sällskap och vaccinationsbevis för serveringsställen och handelsplatser för kultur och större sociala sammankomster tas bort. Serveringsställen behöver heller inte längre stänga klockan 23:00.

ANNONS

LÄS MER:Alla restriktioner slopas nästa vecka

LÄS MER:Restriktionerna tas bort – därför öppnas det upp trots rekordhög smitta

Vaccinpass slopas

För krog- och nattklubbsbranschen har tvånget om att stänga klockan 23:00, samt begränsningar kring antalet gäster och avståndsregler påverkat verksamheten i stor utsträckning. Lars-Erik ”Lalle” Morberg som driver restaurangen Joe Farelli’s beskriver beskedet om hävda restriktioner som att energin nu kommer tillbaka.

– Vi är bara överlyckliga. Det har varit en enorm ansträngning både ekonomiskt och mentalt. Det blir en sorts trötthet som lamslår en lite grann. Och jag känner redan att energin kommer tillbaks, nästan som när man fick sommarlov som barn, säger Lalle Morberg och skrattar till.

På Joe Farelli’s har man inte använt sig av vaccinpass tidigare men tanken är att inte släppa på alla försiktighetsåtgärder direkt.

– Vi är trötta på detta och vill inte hamna i den här sitsen med restriktioner ännu en gång. Det har blivit tanke för reflektion, vi kommer inte släppa på allt i nästa vecka utan försöker styra våra bord och ta eget ansvar för att hålla avstånd ett tag till.

Hade det varit mer rimligt att släppa på restriktionerna stegvis?

– Nej det tycker jag inte. Man får ta eget ansvar och det gör vi. Men vi måste lära oss. Nu har vi nog fått oss en läxa här. Jag behöver inte någon som säger till mig vad jag ska göra utan jag tänker själv och tar ansvar för mina gäster, det gör vi hela tiden, säger Morberg.

ANNONS

LÄS MER:Här är konsertvåren 2022

Pustervik: ”Ett tufft kvartal”

På baren, restaurangen och konsertscenen Pustervik är man också tacksamma över dagens besked. Däremot väntar en tuff vår trots slopade restriktioner.

– Det är mest en stor lättnad nu, den här sista nedstängningen blev väldigt tuff för oss och att vi nu ser slutpunkten är väldigt skönt, säger Daniel Levin som driver Pustervik.

Återfår flyttade konserter sina tidigare speldatum nu?

– Det är inte möjligt tyvärr. Något som också hände när restriktionerna kom i januari var att vi inte kunde sälja några biljetter till de konserter som skulle ha varit nu i februari. Jag tror inte vi kan komma tillbaka till det ordinarie programmet förrän i april så det blir ett tufft kvartal, vi får se hur det ska lösa sig.

Kommer ni att fortsätta med vaccinpass ändå?

– Absolut inte, vi följer de regler som finns och gör inga egna hobbyidéer om hur man ska sköta dessa. Finns det inga restriktioner kommer vi definitivt inte ha det, säger Daniel Levin.

LÄS MER:Rekommendationerna som ligger kvar efter 9 februari

LÄS MER:Göteborgs kulturinstitutioner positiva till vaccinpasset

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS