Recension: GP testar Barabicu i Göteborg

Drygt ett år har gått sedan långköraren Barabicu valde bort tryggheten och bytte stil. Restaurangen är fortfarande ett tryggt vattenhål i Rosenlund – men har inte riktigt landat i sin nya identitet.

ANNONS

Ibland behöver det bara hända något. Du målar om hallen, kanske köper en ny soffa till vardagsrummet. Hur Esperantogruppen resonerade låter vi vara osagt men vi noterar att Barabicu, efter ett decennium i göteborgarnas tjänst, i fjol valde samma väg. Ut med det gamla och in med det nya. ”Pan-american grill” och amerikansk comfort food blev till ”woodfired bazaar” med en mellanösterninspirerad sharingmeny.

Detta ska bli spännande, tänker vi när vi styr stegen mot Rosenlund. När vi kliver in i restaurangen är dock det mesta sig likt, i alla fall till det yttre. Den industriella inredningen med korrugerade, rostiga plåtar verkar kunna signalera både Amerika och Libanon.

ANNONS

Den stora och luftiga lokalen har ännu inte hunnit fyllas med restauranggäster denna vardag när vi slår oss ner vid ett av fönsterborden. Barabicu har alltid varit ett säkert kort när det kommer till drinkar så vi bestämmer oss för att beställa in en Sultans Spice och en Silk Road Delight (160 kr/styck). Efter en god stunds väntan, och en ursäkt för detta, kan vi konstatera att man håller fanan högt i baren. Smakerna balanseras knivskarpt. Bourbon och söt kokos i den förstnämnda – tequila och kardemummagrädde i den andra. Ursäkt accepterad.

Trots sharing-konceptet rekommenderas vi att beställa in ett extra pitabröd eftersom vi är två.

Vi undervisas i den någorlunda logiskt uppdelade menyn och får veta fyra rätter är lagom att dela på. Förslaget som vi får låter alldeles strålande, vi kör på det. Ganska raskt kommer också en tallrik med labneh (110 kr), tjock avrunnen yoghurt, in med tillhörande pitabröd. Trots sharing-konceptet rekommenderas vi att beställa in ett extra pitabröd (25 kr) eftersom vi är två. Lite snålt. Den syrliga färskosten smakar bra och får lite härligt sting av harissa, pitabrödet är dock högst ordinärt.

I väntan på att de andra rätterna ska landa på vårt bord väljer en av oss en humlig och utmärkt Ghost Ipa (99 kr) som trevligt nog finns på fat. Den andra tar ett glas fruktig och lätt beaujolais (125 kr) som servitrisen tror kan passa till vad som komma skall. Och väntan blir det, oklart varför då sällskapen i lokalen är lätträknade.

ANNONS

Så landar maten. Återigen med en ursäkt om att det dröjde men också med en gedigen dragning om vad vi har framför oss. Och det finns inget att gnälla på när det kommer till presentation, som får det att vattnas i munnen.

Vi förväntar oss mer än, visserligen utmärkt grillade, köttbitar på ett fat för den pengen.

Den krispiga potatisen med fetaost (95 kr) funkar fint som ankare i måltiden. Den grillade spetskålen med chili (95 kr) skulle man däremot kunna göra mer av genom att lägga till lite ”crunch”. Detsamma gäller kungen på bordet, entrecôten, som kommer med en ganska rejäl prislapp (375 kr). Vi förväntar oss mer än, visserligen utmärkt grillade, köttbitar på ett fat för den pengen. Varsin kopp kaffe (30 kr/styck) och en rik och fyllig chokladganache (120 kr) med rostade kikärtor (crunch!) att dela på, blir en uppiggande avslutning på vårt besök.

Barabicu är fortfarande en härlig plats att vara på med sin inbjudande miljö, trevliga personal och utmärkta bar. Och det är kanske det som är restaurangens stora styrka. Ta en drink, begå after work med ett par kollegor och äta ”nåt litet”. Om du är ute efter en kulinarisk upplevelse så kanske du ska välja nåt annat. Hit ska du gå när du vill ha det lite härligt.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

LÄS MER:Rosenlunds resa från sexhandel till krogstråk

LÄS MER:Recension: GP testar Chicca Belloni i Rosenlund

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS