Lilla Napoli kan bli utan lokal – tvist om ny tomt med Falkenbergs kommun

Den populära pizzerian Lilla Napoli i Falkenberg kan stå utan lokal nästa år. Ägarna Ville Ilola och Besmir Balaj anser att Falkenbergs kommun lovat dem en ny tomt att köpa och har därför sagt upp sitt hyresavtal och tackat nej till ett attraktivt läge i Göteborg. Men nu backar kommunen, skriver Hallands nyheter i en granskning.

ANNONS
|

Den internationellt uppmärksammade pizzerian Lilla Napoli i Falkenberg har plågats av lokalproblem i flera år. Det har varit tvister med fastighetsägaren, en brand och trassel med bygglov. En ny tomt vid Ätrans strand skulle bli lösningen – men nu verkar även den planen gå i stöpet.

Hallands nyheter har granskat ärendet och även fått de annars något medieskygga ägarna Ville Ilola och Besmir Balaj att ställa upp på en intervju. De upplever att Falkenbergs kommun lovat dem att tomtköpet och den tillhörande detaljplanen skulle gå i lås.

– Jag och Ville är inga raketforskare, vi är pizzabagare. Vi kunde aldrig förutspå att det skulle bli så här. När de här männen, som ändå har makt i kommunen, säger sådana här grejer till oss så kändes det ändå som att det skulle lösa sig, säger Besmir Balaj till tidningen.

ANNONS

Efter alla turer med den nuvarande fastighetsägaren skickade Balaj och Ilola ut ett mejl till politiker, fastighetsägare och kommuntjänstemän sommaren 2021 och meddelade att de ville flytta. De blev bland annat kontaktade av en fastighetsägare i Göteborg som erbjöd dem en stor lokal i ett attraktiv läge i stan, som de övervägde att tacka ja till. Men när kommunalrådet Per Svensson (S) gav dem en chans att få vara kvar i Falkenberg nappade de båda pizzabagarna.

Skakade hand och sa upp hyreskontrakt

Erbjudandet innebar att de skulle få köpa en central industritomt vid Södra Åstranden intill Ätran, efter att kommunen sanerat marken och en ny detaljplan vunnit laga kraft. De båda parterna skrev på en avsiktsförklaring – men därefter skiljer sig historiebeskrivningen åt.

Balaj och Ilola upplevde att kommunchef Lars Fröding i och med avsiktsförklaringen garanterade att köpet skulle bli av.

– I det ögonblicket frågade jag [Fröding] detta: ”Om vi får ’letter of intent’ och om du säger att det kommer lösa sig så vill jag bara att vi tittar varandra i ögonen och skakar hand på det”, säger Besmir Balaj till HN.

Avsiktsförklaringen om den nya tomten gjorde att Lilla Napoli tackade nej till ett attraktivt läge i Göteborg, och gav upp besittningsskyddet för sin nuvarande lokal i Falkenberg.
Avsiktsförklaringen om den nya tomten gjorde att Lilla Napoli tackade nej till ett attraktivt läge i Göteborg, och gav upp besittningsskyddet för sin nuvarande lokal i Falkenberg. Bild: Håkan Johansson

Efter handskakningen kände ägarna sig trygga med att skriva om sitt hyresavtal till att gälla i ytterligare tre år och sedan upphöra. De säger att de erbjöd sig att göra en undersökning av hur förorenad marken vid Södra Åstranden var, men kommunen ska ha tackat nej.

ANNONS

När kommunen sedan gjorde sin egen undersökning i början av 2023 visade det sig att saneringen skulle bli för dyr för kommunen, och att Lilla Napoli själva skulle behöva stå för den kostnaden – vilket de inte har råd med.

Balaj och Ilola känner att de blev övertalade av kommuntjänstemän och politiker att gå in i avtalet, och medger själva att de varit naiva när de inte fått underskrivna papper på det de uppfattat som löften.

– Det är så jävla tråkigt alltihop för intentionen var ju bra, vi gjorde någonting för Falkenberg. Det var det som var hela grejen som vi pratade med politiker och tjänstemän om, att den här platsen som vi skulle flytta till, att det skulle ju bli så bra för Falkenberg. Och det var därför vi valde att stanna kvar och inte sticka någon annanstans, säger de till HN.

Lilla Napoli

  • Startades av Ville Ilola och Besmir Balajs från Falkenberg, med målet att göra perfekt napolitansk pizza.
  • De fick ställa sin egenbyggda pizzaugn på en parkering i Falkenberg försommaren 2015. Så småningom flyttade de in i den gamla kiosken som stod på tomten och utvidgade med en uteservering i tält.
  • Lilla Napoli har blivit en turistdestination i Falkenberg och uppmärksammats i såväl nationella som internationella medier.
  • Sedan starten har det gnisslat mellan pizzabagarna och fastighetsägaren, som hellre vill bygga bostäder på tomten. Hyresavtalet sades till och med upp 2018, men då räddades pizzerian kvar tack vare sitt besittningsskydd. Nu riskerar de ytterligare en gång att stå utan lokal.

Falkenbergs kommun menar däremot att man inte har lovat något angående tomten. Per Svensson (S) hävdar att det alltid varit en del av överenskommelsen att köpet inte skulle kosta skattebetalarna i Falkenberg någonting. Om kostnaden för saneringen överskred köpesumman skulle Lilla Napoli stå för det, säger han till Hallands nyheter. Marken är värderad till 3,5 miljoner kronor, medan sanering och nya vägar skulle kosta mellan 12 och 18 miljoner.

ANNONS

– Kanske har vi inte varit tillräckligt tydliga med vilken risk det finns i ett sånt här projekt, men det tycker jag att man som exploatörer själv får ta lite ansvar för, säger Per Svensson till HN.

Osäker framtid för Lilla Napoli

Samhällsplaneringschef Johan Cronqvist anser inte att det nya avtalet som kommunen lagt fram bryter mot den tidigare avsiktsförklaringen, eftersom den är ”väldigt allmänt hållen”, utan att det är kommunikationen som brustit.

– Om vi ska göra det som ursprungligen är sagt till Lilla Napoli är det ju vi som ska sanera och iordningställa marken. Men nu har politiken sagt att vi inte kommer göra det för att det blir alldeles för dyrt och då får Lilla Napoli göra det själva, säger han till HN.

Kommunens näringslivschef Jan Melkersson beskriver det som en enorm prestigeförlust för Falkenberg om Lilla Napoli skulle lämna kommunen.

– Det är ju inget ärende som kommunen ska vara jättestolt över, säger han till HN.

För Lilla Napoli återstår nu alltså runt ett år av hyreskontraktet. Vad som händer efter det vet de inte, berättar de för HN.

– Vi har redan accepterat ett scenario där vi lägger ner när hyreskontraktet går ut nästa år. Vi har ju lite andra verksamheter, webbshop och så, som vi får jobba med under tiden. Det som vi skäms jättemycket över är alla löften vi har gett till vår personal. Det är ju de som sitter i skiten nu, säger Ville Ilola.

ANNONS

LÄS MER:Hajpade pizzerian Lilla Napoli kom till Göteborg

LÄS MER:Göteborgaren Wally Munteanu bakar Sveriges bästa pizza

LÄS MER:Här är Göteborgs bästa pizza

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS