Hajpade pizzerian Lilla Napoli kom till Göteborg

Många anser att de bakar landets bästa pizzor. På onsdagen kommer Falkenbergs ruffiga ”stjärnkrog” Lilla Napoli till Göteborg.
– Det blir ett exklusivt gästspel, säger Oskar Ahlvin på Bar la lune.

ANNONS
|

De senaste åren har de båda hallänningarna Ville Ilolas och Besmir Balajs napolitanska pizzor mötts av allt högre lovord. Varje sommar brukar deras halvruffiga pizzeria Lilla Napoli på Halmstadvägen vid Tullbron i centrala Falkenberg lyftas fram som inte bara stadens eller länets utan rent av landets bästa pizzeria.

Många är de göteborgare som har tagit sig de tio milen till Falkenberg för att testa deras pizzor, men snart behövs inte det.

LÄS MER:Krogkollen: Bar La Lune

I ett par månader har restaurangen snickrat och hamrat på sin mobila pizzaugn ”Gasolmårran” och i kväll är det dags för slutprov. Då rullar de upp sin gasoldrivna prototyp till Göteborg och vännerna på vinbaren Bar la lune för ett kortvarigt men intensivt gästspel.

ANNONS

– De har med sig 300 pizzadegar och gräddar på till degarna tar slut, berättar Oskar Ahlvin som driver baren på Vasa Kyrkogata.

Längst bak i kön stod Yasmine Christensson Kavur och Nilo Paknia. ”Vi kom precis och visste inte att det skulle se ut så här”, säger Yasmine Christensson Kavur. ”Vi väntar på en kompis till och fram tills han kommer får vi överlägga om pizzan är värd den här kön eller inte. Vi har ju ätit på Lilla Napoli innan så vi vet ju vad vi får om vi väl väntar, det kan vara värt det”, säger Nilo Paknia.
Längst bak i kön stod Yasmine Christensson Kavur och Nilo Paknia. ”Vi kom precis och visste inte att det skulle se ut så här”, säger Yasmine Christensson Kavur. ”Vi väntar på en kompis till och fram tills han kommer får vi överlägga om pizzan är värd den här kön eller inte. Vi har ju ätit på Lilla Napoli innan så vi vet ju vad vi får om vi väl väntar, det kan vara värt det”, säger Nilo Paknia. Bild: Mia Höglund

Långa köer när dörrarna slogs upp

Tanken är att Lilla Napolis 300 pizzadegar ska räcka till 300 personer, men då Bar la lune bara kan ta in 16 gäster i taget finns en viss risk för köbildning i kväll. Typ ner till Vasaplatsen ...

LÄS MER:Bar La Lunes bästa vintips

– (skratt) Vi får väl se, men räkna med kö. Vi slår upp dörrarna klockan 17 och jag antar att folk kommer köa i alla fall en timme innan. Man får helt enkelt äta sin pizza och sedan ... tja, gå igen.

I kväll är det upp till bevis för den mobila pizzaugn ”Gasolmårran”, som restaurangen snickrat och hamrat på i flera månader.
I kväll är det upp till bevis för den mobila pizzaugn ”Gasolmårran”, som restaurangen snickrat och hamrat på i flera månader. Bild: Mia Höglund

En halvtimme efter öppning sträckte sig en 100 meter lång kö utanför baren uppåt Molinsgatan.

– Det är väldigt mycket folk, troligtvis flera hundra, berättar GP:s fotograf på plats.

I vanliga fall tar den lilla vinbaren Bar la lune gärna emot bordsbokningar men det var inget alternativ den här gången, berättar Oskar Ahlvin.

LÄS MER:Bar Bulot vill få göteborgare att dricka vin på dagen

– Nej det hade aldrig fungerat. I kväll blir det inga långsittningar utan det är snabbt in och snabbt ut som gäller. Vi kör en barsk stämning. Jag hoppas att våra gäster accepterar det. Själv tycker jag att det ska bli jättekul.

Har samarbetat i Falkenberg – aldrig i Göteborg

Det är inte första gången som Bar la lune och vinälskaren Oskar Ahlvin har samarbetat med Lilla Napoli.

ANNONS

– Vi brukar åka ner till dem i Falkenberg varje sommar och göra lite saker ihop, men detta är första gången som de kommer hit. De har fått helt fria händer att baka sina pizzor medan vi bara ska hälla vin.

LÄS MER:Här är Göteborgs bästa vinbarer

De 300 pizzadegarna är portionerade i små skålar för att snabba på bakningen.
De 300 pizzadegarna är portionerade i små skålar för att snabba på bakningen. Bild: Mia Höglund

Oskar Ahlvin berättar att telefonen har gått varm sedan de berättade om gästspelet men att beskedet har varit det samma till alla som har ringt. Den som vill äta pizza får vackert ställa sig i kö.

Är deras pizzor verkligen värda att köa för?

– Det är såklart en smaksak men jag tycker verkligen att Lilla Napolis pizzor är i en klass för sig.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Bild: Mia Höglund

ANNONS