Operasångaren Rickard Söderberg lutar sig mot ett träd.
Operasångaren Rickard Söderbergs vinterprat imponerar inte på GP:s Linus Kuhlin. Bild: Mattias Ahlm

Recension: Vinter i P1– Rickard Söderberg

Operasångaren Rickard Söderbergs vinterprat är som en audiell självhjälpsbok utan klangbotten, tycker GP:s Linus Kuhlin.

ANNONS
|

Musik är den enda konstform som kan beröra en nyfödd bebis, sa regissören Tomas Alfredson en gång. Om ungefär detta handlar operasångaren Rickard Söderbergs vinterprat. Men också om när han gick in i väggen och hans väg till en mer hälsosam livsstil.

Samma resa skildras i Rickard Söderbergs bok ”Transformation” (2021), och utan att ha läst den gissar jag på att stora stycken är direkt kopierade till detta vinterprat. Jag gissar också att många fraser passar bättre i text än i talad form. Stundtals blir det nämligen lite övermöblerat.

LÄS MER:Recension: Vinter i P1– Mikael Niemi

När Rickard Söderberg känner stressymptom beskrivs det som att ”stämtonen hela vårt väsen ska kalibrera efter uteblir, den gudomliga samklangen inte infinner sig och att livets föreställning handlar om att överleva istället för att leva”. Söderberg tappar bort både sig själv och musiken, han pratar om hur han ”kände sig ostämd”.

ANNONS

Därefter kastar han sig in i något slags sm i klyschor. ”Det kan vara svårt att se på någons utsida hur den mår på insidan”, ”det handlar inte om var vi börjar utan var vi kommer i mål” och ”om man är stark måste man vara snäll” säger han helt utan ironi, vilket åtminstone kvalificerar honom till en pallplats.

Vem?

Rickard Söderberg föddes i Halmstad 1975 och är bosatt i Malmö. Han är operasångare och debattör och har sjungit på flera av operavärldens stora scener. Dessutom har han varit programledare i P2 och Sveriges Television, samt synts i ”Melodifestivalen”, ”Let’s dance”, ”Körslaget”, ”Kulturfrågan kontrapunkt” och ”Lego masters Sverige”. Söderberg har gett ut två album: ”The perfect man” (2008) och ”Castrato arias – uncut edition” (2009).

2021 utkom han med boken ”Transformation” som handlar om hur han ändrade sitt sätt att leva från att vara sönderstressad till att få ett mer harmoniskt och hälsosamt liv.

Rickard Söderberg har tidigare varit sommarpratare 2017.

Jag betvivlar inte att Rickard Söderberg har brottats med stress- och ångestproblematik, men det är svårt att ta honom på allvar när han jämför stressen att spilla ut ett glas juice med att bli jagad av ett rovdjur på savannen. Likaså när han lite apropå ingenting tar upp vad som verkar vara hans största sorg i livet: att han en gång bjöd in till en ”sällskapskväll” och ingen av de inbjudna mäktade med att dyka upp.

Vägen till ett hälsosammare liv verkar inte heller ha varit särskilt svårt. Inte helt utan stolthet berättar Rickard Söderberg hur han på bara en månad blev av med de flesta symptom. Allt som krävdes var att – trumvirvel! – äta nyttigt, motionera och vila.

LÄS MER:Recension: Vinter i P1– Bianca Kronlöf

Kontentan är att det är busenkelt att bli lycklig och hitta ”sin inre gudomliga samklang” – så länge man har en partner som älskar en, ett välbetalt jobb och möjligheten att när som helst kunna ta en månads semester.

ANNONS

Vinterpratare 1/1

Mustafa Can, författare och journalist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS