Psykiatern och författaren Johan Cullberg är död

Psykiatern och författaren Johan Cullberg har avlidit. Det bekräftar hans förlag Natur & Kultur för DN. Han var bland annat känd för sina psykiatriska studier av litterära jättar som August Strindberg och Gustaf Fröding.

ANNONS
|

Johan Cullberg, författare och professor i psykiatri, avled på tisdagskvällen efter en kort tids sjukdom, uppger familjen för TT. Han blev 88 år gammal.

Johan Cullberg var en del av den psykoanalytiska strömningen på 1960-talet och han var även överläkare vid det uppmärksammade ”Nackaprojektet”, ett försöksprojekt med psykiatrisk öppenvård för vuxna som pågick mellan 1974 och 1979 och som ledde till en omdanad vård med tidiga insatser.

Skrev om författargiganternas kriser

Han debuterade som författare redan 1971 och fick sitt genomslag några år därpå med boken ”Kris och utveckling”. Han skrev flera fackböcker och nominerades bland annat till Augustpriset 2000 för sin bok ”Psykoser”.

ANNONS

Sin stora läsekrets nådde han genom sina böcker om August Strindbergs, Stig Dagermans och Gustaf Frödings kriser. ”Skaparkriser: Strindbergs inferno och Dagermans” från 1992 är en av hans mest kända böcker, liksom ”Gustaf Fröding och kärleken: en psykologisk och psykiatrisk studie” från 2004.

Han har även skrivit uppskattade biografier, senast ”Märta och Hjalmar Söderberg – en äktenskapskatastrof” som gavs ut 2014 och skrevs tillsammans med Björn Sahlin.

Konstnärsbrodern var psykiskt sjuk

Självbiografin ”Mitt psykiatriska liv” utkom 2009. Där skriver han både om sin uppväxt och sitt yrkesverksamma liv, men genom boken löper också en röd tråd om hans broder Erland, den kände konstnären som drabbades av psykisk sjukdom.

– I min passion för psykiatrin har jag kunnat använda mina erfarenheter från Erland. Det är så oerhört spännande som yrke, att vara med och förbättra och förändra psykiatrin, sa Johan Cullberg 2020 när han intervjuades i Sveriges Radios Söndagsintervjun.

Hans sista bok blev 2020 års ”Att insjukna i psykos”.

LÄS MER:Agneta Klingspor väjde aldrig för det svåra

LÄS MER:Din bok lägger ner efter 27 år

LÄS MER:Böckerna du ska läsa i sommar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS