Protester mot nya säsongen av ”Stranger things”

Inspelningen av den femte och sista säsongen av Netflixserien ”Stranger things” har dragit igång – men inte till allas glädje. En bild på ensemblen har mött stark kritik från fans efter kontroverserna kring 19-åriga skådespelaren Noah Schnapp.

ANNONS
|

Matt och Ross Duffers succéserie ”Stranger things” kommer att avslutas med en femte säsong. I dagarna publicerade Netflix officiella konto på X, före detta Twitter, en bild på ensemblen med meddelandet att produktionen har startat.

Kvar i ensemblen finns bland andra Winona Ryder, David Harbour och Maya Hawke, liksom de barnskådespelare som var mellan 12 och 14 år när den första säsongen hade premiär 2016: Finn Wolfhard, Millie Bobby Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Sadie Sink och Noah Schnapp.

Den sistnämnde i skaran, som spelar Will i serien, har fått fans att hota med bojkott. Noah Schnapp, 19 år, syntes i mitten av november i en video där några av hans vänner höll upp klistermärken med budskapen ”Sionism is sexy” och ”Hamas is Isis”.

ANNONS

Vid det laget hade över en månad gått sedan Hamas attack på israeliska civila och Israels svarsattacker på Gazaremsan hade nått sjukhuset i Al-Shifa. I USA har debatten varit stundtals kraftigt polariserad och en generationsklyfta i synen på kriget har framträtt allt klarare: unga är mer benägna att stötta palestinier, äldre känner starkare för Israel.

”Scream”-skådespelaren sparkades

Schnapps synbara stöd för Israel fick många av ”Stranger things” fans att reagera. Kritiken växte efter att skådespelerskan Melissa Barrera sparkades från den kommande skräckfilmen ”Scream 7” för att ha uttryckt stöd för Palestina i sociala medier.

Netflix foto på ”Stranger things”-ensemblen har väckt protesterna på nytt.

”Noah tanked the hype”, ”Take Noah out of the series in the first 5 seconds, and we're good” och ”Is Noah still celebrating a genocide if so fire him” var några av kommentarerna – bland glada tillrop och strövisa stödinlägg för Schnapp.

Kort efter Hamas attack den 7 oktober skrev Schnapp ett Instagraminlägg där han manade till fred för både israeler och palestinier: ”Låt oss lägga ner retoriken och polariseringen. I stället måste vi se att vi alla enade i kampen mot terrorism. Välj mänsklighet framför våld.”

LÄS MER:Filmstjärnor avskedade för antisemitiska uttalanden

LÄS MER:Filip Dikmen stängs av från ”Musikhjälpen”

LÄS MER:Recension: ”Stranger things” säsong 4 – Netflix

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS