Filmstjärnor avskedade för antisemitiska uttalanden

Hollywood brukar vanligtvis uppvisa en enad front politiskt. Nu skapar det pågående kriget i Mellanöstern emellertid en påtaglig spricka, och uttalanden i sociala media har lett till att flera skådespelare fått gå. Den senaste i raden är ”Scream”-stjärnan Melissa Barrera.

ANNONS
|

Skådespelaren Melissa Barrera som spelar Sam – en av Carpenter-systrarna i de två senaste ”Scream”-filmerna – har fått sparken från inspelningen av ”Scream 7”.

Det efter inlägg på sociala medier om det pågående kriget mellan Israel och Hamas.

”Vi har nolltolerans mot antisemitism eller uppvigling till hat i någon form, inklusive falskt hänvisande till folkmord, etnisk rensning, till förintelsen på snedvridet sätt eller annat som passerar gränsen för hatretorik” förklarar produktionsbolaget Spyglass i branschtidningen Variety.

Melissa Barrera kommer inte att synas i ”Scream 7”

Enligt The Hollywood reporter ska skådespelaren ha gjort ett dussintal inlägg om kriget efter Hamas attacker mot Israel den 7 oktober. På Instagram stories har hon bland annat skrivit att ”Gaza blir behandlat som ett koncentrationsläger” och att det som pågår där är ”folkmord och etnisk rensning”.

ANNONS

Hon har också skrivit att hon aktivt letat efter videos och information från den palestinska sidan eftersom ”västvärldens media bara skildrar den israeliska sidan”, uppger People. Med tillägget: ”Varför de gör det låter jag er dra era egna slutsatser om.”

Den blodiga konflikten som hittills krävt drygt 11 000 liv, och som skapat en humanitär katastrof i Gaza, har rört upp starka känslor överallt. Även i Hollywood, inom den amerikanska filmbranschen, som vanligtvis brukar hålla en enad front i politiska frågor. Nu märks en påtaglig spricka mellan krigets två läger även där, rapporterar Variety. Ena sidan är upprörd över den fientliga retorik de anser omgärdar Israel och bristen på solidaritet med de israeler som fallit offer för Hamas, inklusive de 240 gisslantagna – varav 50 nu står i begrepp att släppas. Andra sidan solidariserar sig med den av kriget och blockaden hårt drabbade palestinska civilbefolkningen och uppfattar Israel som den mest aggressiva parten.

Susan Sarandon fick sparken från sin agentur

Melissa Barrera är inte den första skådespelare som avskedats på grund av det hon skrivit i sociala medier. Tidigare har bland annat 77-åriga Oscarsvinnaren och Hollywood-stjärnan Susan Sarandon blivit sparkad av sin agentur UTA, som betraktas som Hollywoods främsta. Det sedan hon rasat mot Israel och deltagit i en demonstration för att visa sitt stöd för Palestina.

ANNONS

– Det är många människor som i dag är rädda för att vara judar, och de får smaka på hur det känns att vara muslim i det här landet, sa skådespelaren då enligt sajten Page six.

Ett uttalande som väckte starka reaktioner och uppfattades som antijudiskt.

Skådespelaren Mark Ruffalo väckte liknande reaktioner 2021. Då fick han förtydliga och be om ursäkt för att han antytt att Israel skulle ägna sig åt folkmord i Gaza. Även tidigare har skådespelare, bland dem Javier Bardem och Penelope Cruz, fått göra avbön efter liknande ställningstaganden.

LÄS MER:Agentur sparkar Susan Sarandon

LÄS MER:Hätsk stämning på statsministerns afterwork

LÄS MER:Judiska salongen ställer in dansföreställning i Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS