Martin Wannholt (D) och Emmali Jansson (MP) reagerar båda på tjänstemännens nya tolkning av alkohollagen, som drabbar lokala mikrobryggerier.
Martin Wannholt (D) och Emmali Jansson (MP) reagerar båda på tjänstemännens nya tolkning av alkohollagen, som drabbar lokala mikrobryggerier. Bild: Thomas Johansson/Pontus Lundahl/Catharina Fyrberg

Politiker upprörda över striktare alkoholregler

Med social resursförvaltnings nya tolkning av alkohollagen tvingas ölbryggerierna stänga ner sina provsmakningar, vilket får flera partier att reagera. Nu har nämndordföranden kallat till möte för att få till en dialog med parterna.

ANNONS
|

Larmet om att mikrobryggerier i Göteborg tvingas skära ner sin verksamhet och sparka personal får nu flera partier att reagera. Bakgrunden är att social resursförvaltning i oktober gick ut med ett förtydligande till de verksamheter som bedriver provsmakning av alkoholhaltiga drycker.

LÄS MER:Efter ölbryggarnas ilska – nya reglerna dras tillbaka

Tidigare har olika bryggerier haft olika tillstånd. Allt från 15 cl per enhet till "inte en hel flaska".

Men i tjänstemannautlåtandet – som kom upp på social resursnämnds sammanträde den 23 oktober – anges att varje enhet ska motsvara en matsked alkohol. Det innebär cirka en cl 40-procentig sprit, eller tolv cl femprocentig öl.

Är ölen av starkare alkoholhalt, vilket flera av mikrobryggeriernas ölsorter är, behöver provglaset innehålla mindre än så.

ANNONS

LÄS MER:Ölbryggarnas ilska efter nya villkor: "Kommunen rycker bort mattan under fötterna på oss"

MP: Fyrkantiga regler

De nya reglerna väckte irritation och frustration bland flera av stadens mikrobryggerier och har redan fått konkreta konsekvenser. Bryggerier har fått säga upp personal som arbetat med smakprovningarna, och planerade events har ställts in.

Emmali Jansson (MP) har träffat flera bryggare som menar att den nya tolkningen drar undan mattan för dem. Hon kallar de nya reglerna "fyrkantiga", och hon ska ta upp frågan på nästa fullmäktigesammanträde.

– De regelverk som kommunen har måste vara utformade så att de funkar för verksamheterna. Staden behöver arbeta med sitt bemötande mot näringslivet, hantverksbryggarna i det här fallet. Vi vill att de ska revidera reglerna.

Emmali Jansson önskar enhetlighet i systemet, annars kan varje handläggare som ska göra kontroller hamna i kläm om de på plats ska försöka tolka reglerna.

– Varje bryggare behöver veta att om jag gör på det här sättet så kommer det funka över tid, säger hon,

Tidigare haft möten

LÄS MER:Folkölsbutiken Fölk tvingas stänga

Även Demokraterna vill se förändring. Partiledaren Martin Wannholt säger att det är politikernas uppgift – inte tjänstemännens – att fastställa nya regler och policys.

– Vi har invändningar mot att kommunen har gjort en omtolkning på tjänstemannanivå, säger han.

I våras träffades Göteborgs stad och företrädare från lokala bryggerier för att diskutera vilka volymer som är lagom vid en provsmakning. Från bryggarnas sida kom ett förslag om att 15 cl är rimligt för öl, men inget beslut togs.

ANNONS
Nina Miskovsky (M), har kallat till möte med förvaltningen och lokala bryggare.
Nina Miskovsky (M), har kallat till möte med förvaltningen och lokala bryggare. Bild: Robin Aron

Demokraterna lämnade i torsdags in ett yrkande om att ärendet tas upp för politisk beredning i social resursnämnd. Martin Wannholt ser tjänstemännens tolkning av lagen som alltför strikt, även om han tror att de haft ett gott syfte – att minska alkoholkonsumtionen.

– Det här handlar om ölprovning. Det handlar om kultur för Göteborg, och om småföretagande. Man kan ju inte blanda ihop de sakerna.

M har kallat till möte

Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd, har bjudit in förvaltningen och ölbryggare till ett dialogmöte. Hon anser att alkohollagen är otydlig kring provsmakningar, vilket gjort att olika kommuner kommit fram till olika beslut

– Visionen är att det ska finnas en öppen och bra dialog med näringslivet i såna här frågor. Vi vill också värna om de näringar som växer fram, och det här är ju ett exempel på det, säger Nina Miskovsky.

Nina Miskovsky vill inte gå in på konkreta åtgärder innan mötet, men säger att det kan bli aktuellt att ta upp frågan i nämnden framöver. Man kan också komma att se över delegationsordningen, alltså vilka som fattar beslut i frågan, nämnden eller förvaltningen.

ANNONS