Odd Island är ett av de bryggerier som tvingas att göra om sin verksamhet efter kommunens beslut. På bilden Daniel Forsman, Peter Iwers, Daniel Svensson.
Odd Island är ett av de bryggerier som tvingas att göra om sin verksamhet efter kommunens beslut. På bilden Daniel Forsman, Peter Iwers, Daniel Svensson. Bild: Jonas Eklöf/Odd Island

Efter ölbryggarnas ilska – nya reglerna dras tillbaka

Social resursförvaltning har valt att dra tillbaka de regler som skapat stor oro hos Göteborgs lokala mikrobryggerier.
– Vi har framställts som fyrkantiga byråkrater, men jag hoppas att det här visar att vi här angelägna om att lyssna och omvärdera saker, säger Michael Ivarson, direktör social resursförvaltning.

ANNONS
|

Sedan tidigare har stadens olika bryggerier haft olika tillstånd. Det har handlat om allt från 15 cl per enhet till "inte en hel flaska".

Men för att hitta ett regelverk som rimmar väl med alkohollagstiftningen har tjänstemännen på tillståndsenheten, som ligger under social resursförvaltning, tagit fram ett PM som ska utgöra underlag för bedömningarna.

LÄS MER:Ölbryggarnas ilska efter nya villkor: "Kommunen rycker bort mattan under fötterna på oss"

Den nya regeln innebär att varje enhet ska motsvara en matsked alkohol. Det innebär cirka en cl 40-procentig sprit, eller tolv cl femprocentig öl. Men den nya regeln har väckt stor oro bland Göteborgs lokala mikrobryggerier och resulterat i att verksamheter fått hålla stängt.

ANNONS

– Det har beslutats om ett PM om ändrade regler vid våra taprooms som gjort att de har fått läggas ner, säger Daniel Forsman, delägare på Odd Island.

Reglerna dras tillbaka

Under tisdagseftermiddagen var ett tiotal lokala mikrobryggerier inkallade till ett möte på social resursförvaltnings huvudkvarter i Gårda. På plats fanns tillståndsenhetens chef Peter Berg, kommunalrådet Nina Miskovsky (M), och förvaltningsdirektören Michael Ivarson.

Efter konstruktiva samtal beslutades att det tidigare PM:t nu dras tillbaka, något som även P4 Göteborg rapporterat om.

– Kontentan av mötet är att vi är angelägna att hitta en nivå vad gäller att bedömningarna tillfredsställer alkohollagen men samtidigt inte drar undan mattan på viktiga näringar i Göteborg, som bryggerierna är, säger Michael Ivarson, direktör social resursförvaltning.

Michael Ivarson, direktör på social resursförvaltningen
Michael Ivarson, direktör på social resursförvaltningen Bild: Olof Ohlsson

Bägge sidor framhäver att den uppkomna situationen är ett resultat av en föråldrad lagstiftning som inte hängt med i utvecklingen. Både tjänstemännen och mikrobyggerierna efterlyser ny lagstiftning på området.

– Det är en extremt svår fråga och det grundas ju någonstans i att lagstiftningen inte är tillräckligt välskriven frågan början. Det är där vi har grundproblemet, säger Daniel Forsman.

LÄS MER:Politiker upprörda över striktare alkoholregler

Finns inga vägledande rättsfall

På social resursförvaltning betonar man att det inte finns något prejudikat, alltså tidigare rättsfall som är en vägvisare på hur frågan ska tolkas.

ANNONS

– Vi kommer att försöka driva fram nationellt ställningstagande i den här frågan, säger Michael Ivarson på social resursförvaltning.

Nu ska ett nytt beslut fattas i samband med social resursnämnds möte den 25 november. Då ska tjänstemännen på förvaltningen ha berett ett nytt PM utifrån bryggeriernas inspel från tisdagens möte.

– Målsättningen är att hitta en lösning som är acceptabel. Vi trampar lite grann i okänd mark eftersom det här är en marknad som växt fram väldigt snabbt under de senaste åren, säger Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd.

Bryggeriet Beerbliotek har illustrerat fördelningen ut för provsmakning baserat på alkoholvolym kan se ut.
Bryggeriet Beerbliotek har illustrerat fördelningen ut för provsmakning baserat på alkoholvolym kan se ut. Bild: Darryl de Necker/Beerbliotek
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS