Biblioteket i Ulricehamn bör stängas på grund av arbetsmiljöskäl. Det menar personalen. Arkivbild ej tagen i Ulricehamn.
Biblioteket i Ulricehamn bör stängas på grund av arbetsmiljöskäl. Det menar personalen. Arkivbild ej tagen i Ulricehamn. Bild: Christine Olsson/TT

Personalen sjuk – kräver att kommunen stänger biblioteket

Vattenläckor, mögeldoft och en svart sörja tränger in genom spricker i byggnaden. Nu vill personalen att biblioteket i Ulricehamn stängs.
– Man tror inte sina ögon när den svarta geggan kommer, säger skyddsombudet Gisela Hellstrand till Magasin K.

ANNONS
|

Det är den fackliga men fristående tidningen Magasin K som rapporterar om situationen på biblioteket som sedan 1977 ligger inhyst i det så kallade Nämndhuset i Ulricehamn mellan Borås och Jönköping.

Lokalen sades vara en tillfällig lösning men biblioteket är alltså fortfarande kvar. Men nu vill personalen ut. Något som skulle ha hänt redan efter en besiktning 2010.

Enligt tidningen uppger fler personer i personalen att de lider av återkommande huvudvärk och andningsbesvär kopplat till sin arbetsmiljö. En av dem är skyddsombudet Gisela Hellstrand, som varit anställd på Ulricehamns stadsbibliotek sedan 36 år tillbaka.

– Man tror inte sina ögon när den svarta geggan kommer, det kommer så mycket även om det bara är ett litet hål, säger hon till Magasin K.

ANNONS

Anmälan skickad till Arbetsmiljöverket

Skyddsombud och fackombud har skickat in en anmälan till Arbetsmiljöverket för hjälp att få genom sitt krav på en handlingsplan samt att man under arbetet med den stänger biblioteket med hänsyn till personalens hälsa.

”Det är ingen bra lokal, jag försvarar inte det här som något fantastiskt bibliotek”, säger Anna-Lena Johansson, sektorschef på Ulricehamns kommun till Magasin K.
”Det är ingen bra lokal, jag försvarar inte det här som något fantastiskt bibliotek”, säger Anna-Lena Johansson, sektorschef på Ulricehamns kommun till Magasin K. Bild: Ulricehamns kommun

– Det är ingen bra lokal, jag försvarar inte det här som något fantastiskt bibliotek. När det nya stadsbiblioteket avbröts ändrades förutsättningarna, nu måste vi se till att det blir en rimlig arbetsmiljö så långt det är möjligt tills vi får ett nytt kulturhus, säger Anna-Lena Johansson, sektorschef på Ulricehamns kommun till Magasin K.

Skrotade planer på nytt bibliotek

Maj 2019 klubbade den politiska majoriteten i Ulricehamn igenom beslutet att staden skulle få ett nytt bibliotek – ett hus i tegel på 2000 kvadratmeter fördelat på fyra våningar med glasfasad mot sjön Åsunden.

Budgeten låg på 90 miljoner och verksamheten skulle invigas hösten 2021. I mars 2023 ändrade sig politikerna och skrotade projektet. Borås Tidning rapporterade då att det bland annat berodde på att man inte kunde nå fram till ett bygglov som också matchade den intilliggande ICA-butikens önskemål.

Fotnot: Magasin K bevakar kultur, kommunikation och kreativ sektor. På uppdrag av men fristående från fackförbundet DIK.

LÄS MER:Inte bibliotekets roll att råda bot på stök

LÄS MER:Vässa biblioteksplanen, Västra Götaland!

LÄS MER:Facket: Skolbibliotekarier får inte rätt kunskap

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS