Peter Nilsson, regional bevakare för Sveriges Författarförbund och Grethe Rottböll, ordförande.
Peter Nilsson, regional bevakare för Sveriges Författarförbund och Grethe Rottböll, ordförande. Bild: Privat/Henrik Montgomery

Kulturdebatt: Vässa biblioteksplanen, Västra Götaland!

Alla elever ska enligt lag ha tillgång till skolbibliotek. Men så är inte fallet på många skolor i Västra Götaland. Ändå föreslås inga åtgärder i regionens utkast till biblioteksplan för 2024-2027. Sveriges Författarförbund kräver nu att planen ses över.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

I skissen till ny biblioteksplan framkommer att många elever i Västra Götaland, trots vad som påbjuds i skol- och bibliotekslagar, saknar tillgång till bibliotek.

Uppseendeväckande kan tyckas, i en tid med sjunkande läskunnighet och skolresultat hos Sveriges barn och unga. Hur ska eleverna få tillgång till böcker i sin vardag utan skolbibliotek?

Kommunerna har visserligen det yttersta ansvaret för skolan, men larmet borde ändå gå hos regionen. I utkastet till ny biblioteksplan finns dock inte ett enda förslag till åtgärd. En bra början vore en granskning:

  • Vilka skolor ger inte eleverna tillgång till skolbibliotek? Dessa bör i dialog med regionens biblioteksverksamhet och sina kommuner påverkas att skyndsamt införa sådana.

Planskissen tar inte heller upp det positiva faktum att regeringen nu föreslår bemannade skolbibliotek, något som Sveriges Författarförbund länge har krävt. De ska införas till 2025. Biblioteksplanen bör redan nu rekommendera:

ANNONS
  • Att halvtidsbemannade (minst) skolbibliotek stegvis införs på alla grund- och gymnasieskolor i Västra Götaland under 2024.

När det gäller folkbiblioteken så blir de färre och färre. Deras ställning i kommunerna sviktar ibland och därmed även deras ekonomi. Biblioteksplanen bör föreslå:

  • Att regionens biblioteksverksamhet försöker samla kommunerna kring att bryta folkbibliotekens nedåtgående trend och stärka deras ställning.
  • En analys av utvecklingen för biblioteken under de senaste tio, femton åren. Särskilt bör granskas: antal enheter, bemanning, öppettider, bokbestånd, utlåning, ekonomi samt författarbesök och annan programverksamhet.
  • Regionala och delregionala rådslag kring dessa frågor.

Förslaget till biblioteksplan 2024-2027 behöver som synes både fördjupas och vässas åtskilligt inför beslutet i regionfullmäktige i början av nästa år.

Peter Nilsson, regional bevakare för Sveriges Författarförbund

Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges Författarförbund

Kungliga bibliotekets statistik

Under perioden 2012-2021 lades 32 bibliotek eller filialer ned i regionen, vilket är 15 procent av beståndet. Samtidigt ökade folkmängden med drygt 150 000.

Fyra av tio bibliotek i Sverige har öppet högst 20 timmar i veckan.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Sex kulturchefer i upprop mot läskrisen: Här är våra tre krav

LÄS MER:Hur ser unga författare på läskrisen?

LÄS MER:Vändningen: Nu ökar läsningen bland barn och unga

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS