Palestinsk artist kan få tävla för Island i Eurovision

Nu på lördag, 2 mars, avgörs melodifestivalen på Island. En av de tävlande är den palestinske artisten Bashar Murad med låten ”Wild west”.
– Låten handlar om att inte låta inbillade eller faktiska gränser definiera eller stoppa oss, säger han till Reuters.

ANNONS
|

Popsångaren Bashar Murad hoppas få representera Island när årets Eurovision avgörs i Malmö i maj. Det med låten ”Wild west” som han skrivit tillsammans med Einar Stéfansson ur den isländska gruppen Hatari.

– Låten handlar om alla som har en dröm, men så talar världen om för dem att den inte är realistisk och inte kan bli verklighet. Då är det lätt att känna att alla odds är emot en, säger Bashar Murad till Reuters.

Ändå sjunger han, säger han, om vikten av att fortsätta drömma.

Artister tillåts tävla för Island oavsett nationalitet. Enda villkoret är att de sjunger sitt bidrag på isländska i den första uttagstävlingen.

ANNONS

– Det är ett svårt men vackert språk, säger artisten Bashar Murad till SVT. Popsångaren, som är född i Jerusalem, har nu upptäckt likheter mellan isländska och arabiska.

Israels text granskas nu av tävlingsarrangören EBU

Medkompositören Einar Stéfansson tävlade själv i gruppen Hatari för Islands räkning i Eurovision i Tel Aviv i Israel 2019. Han höll då, i strid med tävlingsreglerna om att Eurovision ska vara opolitiskt, upp en palestinsk halsduk.

– Alla har teorier om min medverkan, säger Bashrar Murad till Reuters och fortsätter:

– Min existens politiseras för det är så palestinier behandlas.

RÚV, det isländska public servicebolaget, har tidigare sagt att man inte bestämt sig för om man ska skicka något bidrag till Eurovision eller inte på grund av Israels medverkan, skriver SVT.

Israel vill i år tävla med låten ”October rain” sjungen av artisten Eden Golan. En låt vars titel antas syfta på Hamas terrorattentat den 7 oktober, och vars innehåll GP tidigare rapporterat om.

Texten granskas nu av tävlingsarrangören EBU som ska garantera att alla tävlingens låtbidrag är opolitiska.

Om EBU kräver att delar av texten i ”October rain” ändras kan det hända att Israel drar sig ur Eurovision. Israeliska public service har i ett uttalande sagt att de inte accepterar några justeringar alls i texten.

ANNONS

Över tusen svenska artister har tidigare gått ut med ett gemensamt krav på att utesluta Israel ur Eurovision med anledning av kriget i Gaza.

LÄS MER:Här är textraderna som kan stoppa Israel i Eurovision

LÄS MER:Kravet att bojkotta Israel är principlöst

LÄS MER:Hynek Pallas går vilse i frågan om Gaza

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS