Alliansstyret i Göteborg har kommet överens med Socialdemokraterna om ett nytt krispaket för restaurangbranschen.
Alliansstyret i Göteborg har kommet överens med Socialdemokraterna om ett nytt krispaket för restaurangbranschen. Bild: Mia Höglund

Nytt krispaket för restaurangbranschen i Göteborg

Avgiften för serveringstillstånd och serveringstillsyn skrotas i Göteborg. Dessutom ska staden skapa så kallade pocketparker på gatorna och torg så att fler kan umgås på smittsäkert sätt.
– Vi från kommunen sida måste hjälpa så mycket det går, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Alliansstyret i Göteborg har kommet överens med Socialdemokraterna om ett nytt krispaket för restaurangbranschen.

Eftersom coronapandemin slagit hårt mot hotell, restauranger och krogar vill nu de fem partierna införa flera lättnader.

– Vi ser ju att vår besöksnäring och restaurangnäring har det oerhört svårt i dessa tider. Vi vill från kommunen sida hjälpa så mycket som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

LÄS MER:Göteborgs krögare: ”Ett dråpslag för hela branschen”

Miljontals kronor i utebliven intäkt

Dels skrotas avgiften för serveringstillstånd och serveringstillsyn. Detta innebär alltså bland annat att den som vill få tillstånd för att servera alkohol nu kan få det gratis.

Göteborgs stad kommer också förlänga möjligheten att ha uteserveringar utan att behöva betala avgift.

ANNONS
Solstolar på Gustaf Adolfs torg – en coronaåtgärd som sattes in under förra sommaren.
Solstolar på Gustaf Adolfs torg – en coronaåtgärd som sattes in under förra sommaren. Bild: Robin Aron

Detta innebär i storleksordningen mångmiljonbelopp i uteblivna intäkter för Göteborgs stad. 7,5 miljoner kronor gäller för markupplåtelsetaxan som rör uteserveringar och drygt 10 miljoner kronor gäller serveringstillstånden.

– Vi har ju avsatt pengar i vår budget för näringspolitiska satsningar, mycket av det var på grund av corona. Vi visste att det skulle uppstå sådana här situationer och detta har vi finansierat fullt ut i budgeten, säger Axel Josefson.

LÄS MER:Krögaren: Staten har en skuld till mig på en miljon

Hjälp att söka bidrag

Dessutom ska flera nämner i Göteborg få i uppdrag att skapa nya mötesplatser i gaturummet. Det handlar om att skapa så kallade pocketparker, sittplatser och andra miljöer på gator och torg så att folk kan hänga på ett coronasäkert sätt.

– Vi skapar mötesplatser på kommunalpark. Vi har förstått att det är ett stort problem och alla restauranger har inte möjlighet att skapa uteserveringar. Många erbjuder take away och det betyder att man kan konsumera det man har köpt på ett trevligt och coronasäkert sätt utomhus, säger Axel Josefson.

Den punkt i krispaketet som Josefson vill lyfta fram allra mest handlar om att kommunens näringslivsbolag, Business Region Göteborg (BRG), nu ska få i uppdrag att börja hjälpa till näringslivet att med att söka statliga bidrag.

– Det är inte helt lätt att söka ersättningar och bidrag som man får på statliga nivå. Där vill vi erbjuda hjälp med att kunna göra korrekta ansökningar och säkerställa att företagen faktiskt kan ta del av de statliga medel som finns. Detta är oerhört viktigt, säger Axel Josefson.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS