Krögarprotest i Stockholm mot regeringens beslut att införa ett alkoholförbud från kl 20.
Krögarprotest i Stockholm mot regeringens beslut att införa ett alkoholförbud från kl 20. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Göteborgs krögare: ”Ett dråpslag för hela branschen”

Under presskonferensen på torsdagen slog regeringen fast att förbudet mot alkoholförsäljning förlängs med en vecka, men att den troligtvis kommer förlängas februari ut.
– Det är ett dråpslag mot hela branschen, säger Daniel Brookes, marknadschef på Park Lane.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven inledde torsdagens presskonferens med att slå fast att coronasituationen i Sverige fortfarande är mycket allvarlig. Efter en kort introduktion och en sammanfattning av läget uppmanade därför statsministern alla att ”hålla i och hålla ut lite till”.

Därefter berättade han att förbudet mot att sälja alkohol efter kl 20 förlängs med minst en vecka, till och med 14 februari, men att det troligen kommer att förlängas och löpa februari ut.

– Jag förstår att detta är ett tufft besked för restaurangbranschen men med hänsyn till smittspridningen och pandemin så är det här ett nödvändigt beslut, sade Stefan Löfven.

ANNONS

LÄS MER:Det är krögarna det är synd om – inte mig

När sedan socialminister Lena Hallengren fick ordet framgick det att regeringen efter februari månad gärna ser en återgång till det 22-stopp för alkoholförsäljning som infördes i november förra året, och att det i så fall ska löpa under våren.

Joe Farelli’s likviditet haltar

Där någonstans tappade Lars-Erik ”Lalle” Morberg som driver restaurangen Joe Farelli’s på Avenyn och Daniel Brookes, marknadschef på Park Lane, lusten att fortsätta lyssna på presskonferensen.

– Vi ligger redan och haltar på likviditeten och trodde kanske att de skulle lätta lite på restriktionerna, hoppet är ju det sista som överger en, men jag är inte arg. Jag är besviken. Och det är värre än att vara arg, suckar Lalle Morberg som kämpat hårt den senaste tiden för att hålla sin restaurang flytande.

LÄS MER:Krögaren: Staten har en skuld till mig på en miljon

Vad betyder dagens besked om förlängt alkoholstopp rent konkret för din verksamhet?

– Det betyder i alla fall en femtioprocentig omsättningsminskning från förra året. Vi har ju kvar alla våra kostnader, de har inte sjunkit.

”Ett dråpslag för branschen”

För Daniel Brookes och Park Lane, med både restaurang- och showverksamhet, var torsdagens regeringsbesked om ökade möjligheter att tillåta ”vissa verksamheter” lite otydliga.

LÄS MER:Göteborgs krögare i krismöte efter regeringens besked

– Om vi hade fått en 22-gräns redan nu så hade kunnat öppna vår mindre restaurang- och bardel som för tillfället är stängd, och skapat jobbtillfällen för vår personal, men det får vänta ett tag till. Och ska vi kunna öppna vår showverksamhet behöver vi lite mer konkreta besked.

ANNONS

Vad tänker du om dagens beslut om förlängt alkoholstopp från kl 20?

– Jag trodde nog att det skulle ligga fast, men jag förstår inte riktigt hur de motiverar sitt beslut. Detta betyder att Park Lane fortfarande är helt nedstängt och inte kan bedriva någon verksamhet och därmed inte heller återanställa några människor.

Daniel Brookes understryker att det är ett ekonomiskt pressat läge för de flesta krögare.

LÄS MER:In Flamesstjärnan Peter Iwers JO-anmäler Lena Hallengren

– Vi har krupit in i vårt skal och klarar oss ett tag till, men för branschen i stort är detta ett dråpslag.

Alkoholstoppet ”ett näringsförbud” enligt Visitas vd

Det är en uppfattning som delas av den svenska besöksnäringens branschorganisation Visitas vd Jonas Siljhammar.

Enligt Visitas siffror tappade besöksnäringen 50 000 jobb under förra året. Siljhammar beskriver det strikta alkoholstoppet från kl 20 som ett näringsförbud för landets krögare. Dessutom som en missriktad åtgärd.

– I stället för att erbjuda flera sittningar och kunna sprida ut gästerna under kvällen innebär detta att alla måste lämna samtidigt. Jag har den största respekt för att vi måste stoppa smittan men jag ser absolut ingen finess med ett alkoholförbud kl 20, säger Jonas Siljhammar.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS