Sanna Samuelsson: Nya Konst försenat – ingen är förvånad

Att Nya Konst på Götaplatsen har blivit försenat är inget som förvånar Sanna Samuelsson. Men varför ser det ut som att studenterna inte kommer att ha tillgång till egna ateljéer? Och varför flyttade man från första början?

ANNONS
|

Att nya HDK-Valand-HSM vid Götaplatsen, Konstnärliga som huset numera ska kallas, dröjer ytterligare förvånar tyvärr inte. En miss kring tillstånd för att leda bort grundvatten är anledningen, men som vidskeplig medborgare undrar man om inte närheten till Västlänken-bygget smittar av sig med sin förbannelse. Är det något mosslik som ligger under Korsvägen och jäser av uråldriga besvärjelser?

I GP Kulturs artikel (21/11) medger dekan Henrik Benesch att ja, vissa studenter kommer att ha genomgått hela sin utbildning utanför de befintliga lokalerna.

Nu är öppningen av det nya huset uppskjutet till 2028, om allt går som det ska. När studenterna kan flytta tillbaka till de renoverade delarna av Artisten är ännu oklart.

ANNONS

Kanske kan projektledarna slash kommunikatörerna använda tiden de nu skänkts till att räta ut några frågetecken:

Varför ser det ut som att konststudenterna inte kommer ha tillgång till egna ateljéer?

Vad händer med de två viktiga konstbiblioteken som är del av de befintliga skolbyggnaderna? I nuvarande planer ska de flyttas till nya Humanisten – ännu ett storprojekt i Näckrosparken – som börjar byggas när exakt?

Och varför ser det ut som att konststudenterna inte kommer ha tillgång till egna ateljéer?

I GU:s lokalprogram för Konstnärliga står det nämligen: ”Studiomiljöerna ersätter tidigare hemvister och ateljéer inom konstnärliga fakultetens utbildningar. Studiomiljöerna är i grunden inte program- eller personspecifika utan är öppna för alla.”

För låt oss vara tydliga och säga att det sistnämnda, en egen ateljé: lugn, ro och en skyddad plats där man kan utforska sitt skapande är en av de stora anledningarna till att gå på en konsthögskola.

Det transparenta och flexibla bygge som är ritat av arkitektfirman Tham-Videgård ser ut som en konstnärs mardröm. Publika funktioner, fokus på möten med det offentliga, glaspartier, lounges, flexibilitet, generalitet och så vidare, premieras framför utvecklingen av det egna konstnärliga uttrycket och integriteten.

Välkommen att boka ett projektrum med glasväggar om du har en tydlig idé! Du måste bara stå några veckor i kö först.

ANNONS

det är inte orimligt att irritera sig när anledningen till flytten egentligen bara verkar vara att Higab har höjt hyrorna och att universitetet inte har råd med de befintliga lokalerna

Ja, jag är partisk, jag har läst en master i litterär gestaltning i de befintliga lokalerna på Vasagatan för några år sedan. Måhända lider jag av en släng av nostalgi, men det är inte orimligt att irritera sig när anledningen till flytten egentligen bara verkar vara att Higab har höjt hyrorna och att universitetet inte har råd med de befintliga lokalerna. Som vanligt numera äter stadens offentliga resurser på varandra på ett märkligt kannibalistiskt vis, enligt samma logik som skapade Nationalmuseums hyresdebacle.

Det blir alltså billigare att bygga ett helt nytt hus – på Götaplatsen? Absolut, det låter helt rimligt.

Att fösa ihop alla som studerar konst i ett enda hus, musiker, skådespelare, konststudenter, författare, filmare, fotografer, designers etc, låter säkert som en jättebra idé för en person som aldrig ägnat sig åt konst. Det är la samma flum ni håller på med: tänk alla nya perspektiv, möten, synergieffekter!

För alla andra låter det som att ingen kommer få sina specifika behov mötta och att alla kommer bli lite missnöjda.

När huset nu någon gång blir färdigt.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Nya HBTQI-monumentet Gläntan är mjukt och stenhårt

LÄS MER:Nya Konst vid Götaplatsen försenat

LÄS MER:Det säger sig självt att hyreshöjningarna för kulturen är bisarra

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS