Musikhjälpen är igång – här är kändisarnas auktioner

Skrivbordet från ”Bäst i test”, eller att få ta över Therese Lindgrens Instagramkonto för en dag? Årets Musikhjälpen har dragit igång i Växjö, och så även kändisauktionerna som samlar in pengar till årets tema: den globala hungerkrisen.

ANNONS
|

Strax efter klockan 20 på måndagskvällen gick årets programledare i Musikhjälpen in i glasburen på Stortorget i Växjö. I år är det Oscar Zia, Linnea Wikblad och Sofia Dalén som turas om bakom mikrofonerna, medan Assia Dahir agerar reporter ute på torget och Tina Mehrafzoon är resande reporter.

Gällivareduon Hooja var första liveartisten ut, med låtarna ”Kommer du ihåg” och ”Försöker le”. De följs i veckan av bland andra Cornelia Jakobs, Göteborgsbandet Terra, Familjen, Carola, Fröken Snusk och ”Så mycket bättre”-favoriten Ellen Krauss.

En välbekant ingrediens under Musikhjälpsveckan är välgörenhetsauktioner av alla dess slag. Förra året var det en exklusiv inspirationsföreläsning med Petter Stordalen som kammade hem mest pengar – 153 500 kronor – av de totalt 4,3 miljoner kronor som samlades in på auktionerna.

ANNONS

I år får han konkurrens av bland annat Babben Larsson och David Sundins originalskrivbord från det populära programmet ”Bäst i test”, en privatspelning med Markoolio och möjligheten att ta över influencern Therese Lindgrens Instagramkonto för en dag – eller att sjunga duett med Molly Sandén nästa sommar.

Bärnstenen från ”Trolltider” till salu

Även Göteborgs stift ger sig in i välgörenhetskampen och lägger ut biskop Susanne Rappmanns pingisracket, av modell Japsko Allround-FL. Rappmann är en van pingisspelare, som bland annat bjudit in GP:s krönikör Marcus Berggren till en match, och hon låter i ett pressmeddelande hälsa att racketen duger gott till rundpingis.

För den magiska bärnstenen från årets julkalender ”Trolltider” får man i skrivande stund lägga över 30 000 kronor, medan en Fender Stratocaster signerad av alla sommarens Gröna lund-artister – exempelvis Macklemore, First Aid Kit, Carola, Veronica Maggio och Gavin DeGraw – för tillfället ligger på strax över 25 000 kronor.

Musikhjälpen har sänts i SR och SVT varje vinter sedan 2008. De första åren varvade man mellan Gustaf Adolfs torg i Göteborg och Stortorget i Malmö, men sedan 2014 har flera andra städer i Sverige fått chansen. Förra året var det återigen dags för Göteborg, då på Kungstorget. Programmet är från början ett nederländskt koncept med namnet ”Serious request”.

ANNONS

I år anordnas även en alternativ musikhjälp, ”Kulturhjälpen” till förmån för Gaza. I Göteborg spelar bland andra Nynningen, Stina Velocette, General Knas och Syster Sol på Pustervik tisdagen den 12 december på Pustervik.

LÄS MER:Zia om "Musikhjälpen": Elektrisk stämning

LÄS MER:Artister anordnar alternativ musikhjälp

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS