”Guds hus är också folkets hus”

Förra veckan föreslog GP:s krönikör, komikern Marcus Berggren, att Göteborgs många kyrkor borde omvandlas till ungdomsgårdar. Göteborgs stifts biskop Susanne Rappmann svarar – och bjuder in Marcus till en pingismatch i kyrkans lokaler.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

LÄS MER:Det är alldeles för många kyrkor i Göteborg

Är det rimligt att så många procent av en stads yta är paxat för Gud, frågar sig Marcus Berggren i en kulturkrönika i GP? Och han avslutar med att nu ska vi rädda ungdomen medelst rundpingis.

Som tidigare pingisspelare och tränare gillar jag bilden av pingisbord i Guds hus. Jag har själv sett det i verkligheten många gånger. Kanske inte i gudstjänstrummet, men väl i ungdomarnas lokaler i församlingshemmen. Pingisen har lärt mig mycket, bl.a. att både vinna och förlora. Det är värdefulla kunskaper i livet.

LÄS MER:2/2: "Jag gillar att det går snabbt"

Om Marcus budskap är att det finns ett stort behov av platser för ungdomar att samlas där det finns förebilder att identifiera sig med håller jag helt med. Och det är just det som Svenska kyrkans församlingar erbjuder i sina kyrkor och församlingshem. Här samlas vi till gudstjänst, andakt, konserter, dop, bröllop och begravning. I våra kyrkor och församlingshem träffas barngruppen, kören, öppna förskolan, studiegruppen, barngruppen, leva vidare-gruppen, konfirmandgruppen, daglediggruppen, syföreningen etc. Och här tar präster emot för samtal och diakoner för stöd. Svenska kyrkans lokaler upplevs som en trygg miljö av de som är utsatta och ensamma.

ANNONS

Guds hus är också folkets hus. När vi nu inte kan samlas fysiskt, annat än i begränsat antal, så är kyrkorna tillgängliga; dels för enskilt besök, dels för digitalt sända gudstjänster. Vi har märkt att det under pandemin är fler människor som tittar in i kyrkan när den är öppen och fler som tittar in på de digitala gudstjänsterna. Och under året som gått har jag fått många vittnesbörd om hur människor längtar efter att få återuppta gemenskapen i stadens och stiftets kyrkor.

LÄS MER:Biskop Rappmann har lärt sig att inte stressa fram lösningarna

Är du Marcus pigg på en bordtennismatch i Svenska kyrkans lokaler är du välkommen att höra av dig. Som du förstår gillar jag bordtennis och goda samtal. Nyss hörde en kyrkoarbetare av sig och skrev: ”Vi har massor med pingisbord och gängliga killar i kyrkan. Vi kanske är mer kända för att servera kaffe än O´boy, men det serveras väldigt mycket saft och varmkorv till barn runtom.”

Om skribenten:

Susanne Rappmann är biskop för Göteborgs stift. Hon har också en bakgrund som pingisspelare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS