"Mother, couch” vinnare på Göteborgs filmfestival

”Mother, couch” av göteborgaren Niclas Larsson vinner årets Dragon award för bästa nordiska film på Göteborgs filmfestival. I huvudrollen syns Ewan McGregor, som tidigare i veckan tilldelades festivalens hederspris.

ANNONS
|

Långfilmsdebuterande Niclas Larsson tar hem Göteborgs filmfestivals finaste pris, Dragon award för bästa nordiska film. Prissumman ligger på 400 000 kronor och har tidigare delats ut till bland andra Susanne Bier, Tomas Alfredson, Dagur Kári, Amanda Kernell och Gabriela Pichler.

Juryns motivering lyder:

”För en originell och djärv berättarstil med mycket humor. Med användandet av kreativt foto och skarp och kvick dialog dras vi in och fastnar i en magisk möbelbutik. Förlorade i en sorts mörk Alice i Underlandet påminns vi om sökandet efter kärlek och hur bristen på familj kan driva en till vansinne. Den fullständiga absurditeten som snart blir helt normal. Hur svårt det är att släppa det förflutna, acceptera förlust och slutligen omfamna framtiden.”

ANNONS

När GP träffade Niclas Larsson tidigare under festivalveckan berättade han att det var en frustration över den svenska filmindustrin som fick honom att vända sig till Hollywood – och Ewan McGregors agent.

– Jag hade försökt få göra långfilm i flera år men bara fått nej. Manuset till ”Mother, couch” skrev jag direkt på engelska efter att ytterligare ett projekt fallit.

Ellen Burstyn och Lara Flynn Boyle i rollerna

Niclas Larsson växte upp i Malmö och Göteborg. Han har synts som barnskådespelare i bland annat Peter Settmans komediserie ”En ängels tålamod”. Därefter har han regisserat kortfilmer, bland annat med Alicia Vikander, och längre reklamfilmer. Det var dessa som fick regissörer som Gus van Sant och Spike Jonze att få upp ögonen för den unge svensken. Även de inledde sina filmkarriärer i reklambranschen.

Ewan McGregor hade enbart hyllningsord för regissören Niclas Larsson, som långfilmsdebuterar med ”Mother, couch”.
Ewan McGregor hade enbart hyllningsord för regissören Niclas Larsson, som långfilmsdebuterar med ”Mother, couch”. Bild: Anders Ylander

Det var också genom dem Niclas Larsson fick kontakt med Ewan McGregors agent i Los Angeles. Denne kunde förmedla Larssons manus, löst baserat på Jerker Virdborgs roman ”Mamma i soffa”, till en av världens mest eftertraktade skådespelare.

– Jag blev helt tagen. Jag älskade den drömlika stämningen och kunde se förloppet framför mig medan jag läste – och mig själv i det, vilket är precis det man hoppas på som skådespelare. Det händer bara då och då, berättade Ewan McGregor när GP träffade honom tidigare i veckan.

ANNONS

Filmen kretsar kring en syskonskara vars mamma satt sig i en soffa i ett märkligt möbelvaruhus och vägrar att resa sig. Utöver McGregor syns bland andra Ellen Burstyn (”Alice doesn’t live here anymore”, ”Requiem for a dream”), Rhys Ifans (”Notting hill”, ”Harry Potter”), Lara Flynn Boyle (”Twin Peaks”, ”Advokaterna”) och Taylor Russell (”Bones and all”) i rollerna.

– Man kan bara drömma om att få den här typen av skådespelare. Det ser helt galet ut, men alla skådespelare i filmen var mina förstaval, säger Niclas Larsson.

Göteborgs filmfestivals Dragon Awards 2024

Dragon Award Best Acting går till Oona Airola för rollen som Niina i ”The Missile”.

Sven Nykvist-priset, som delas ut till en filmfotograf i Nordic Competition, går till Juan Sarmiento G. för filmfotot i ”Madame Luna”.

Årets kritikerpris, FIPRESCI-priset, går till ”Bastarden” av Nikolaj Arcel. Priset delas ut av det internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i Nordic Competition.

Årets publikpris för bästa film i Nordic Competition går till ”Bastarden” av Nikolaj Arcel.

Årets Dragon Award Best Nordic Documentary har tilldelats Benjamin Ree för filmen ”Ibelin”.

Årets Ingmar Bergman International Debut Award tilldelades ”Me, Maryam, the Children and 26 Others” av Farshad Hashemi.

För sjätte gången delades Dragon Award Best International Film ut, i samarbete med Göteborgs-Posten. Priset röstas fram av publiken och går i år till ”Det finns alltid en morgondag” av Paola Cortellesi.

Vinnaren av Draken Film Award 2024 är ”2008 Loves You” av Nellie Lexfors. Priset består av 25 000 kronor och distribution av Draken Film.

Vinnaren av Youth Jury Dragon Award, som delades ut för första gången, är ”A Ravaging Wind” av Paula Hernández.

Mai Zetterling-stipendiet går till Jenifer Malmqvist.

LÄS MER:Sex, lögner och främlingskap tävlar om det nordiska priset

LÄS MER:Så fick debutanten Niclas Larsson Ewan McGregor på kroken

LÄS MER:Zar Amir är tillbaka i Göteborg med en ny regimkritisk thriller

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS