Zar Amir är tillbaka i Göteborg med en ny regimkritisk thriller

Förra året satt hon i juryn för det nordiska filmpriset. Nu är iranska ”Holy spider”-stjärnan Zar Amir tillbaka i Göteborg med en ny regimkritisk thriller: ”Tatami”. Där utsätts en elitidrottare och hennes tränare för påtryckningar och hot under världsmästerskapen i judo.

ANNONS

När ”Tatami” i söndags hade nordisk premiär på Bio Roy stod publiken upp och applåderade varmt och länge. Samtidigt spanade filmstjärnan Zar Amir vant ut över salongen för att registrera eventuell fara. Vem eller vilka i publiken stack ut? Kunde någon i klungan vara utsänd av regimen?

– Fastän jag har bott utanför Iran i sexton är jag fortfarande rädd och paranoid, säger hon när vi efteråt ses för att tala om allt det våld iranska kvinnor dagligen tvingas utstå i form av dödshot, fängelsestraff och avrättningar.

Zar Amirs hopp står till den unga generationen som fått nog, och oförtröttligt fortsätter att trotsa regimen och kämpa vidare för sina rättigheter.

ANNONS

– De bär liksom viljan till frihet i sitt DNA och ger inte upp. Ta bara Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi, de två journalisterna som fängslades för att ha rapporterat om Mahsa Aminis död. När de nyss släpptes efter två år i fängelse firade de utan sjal. Nu väntar nya åtal för att de inte burit hijab.

Kampen går vidare och alla som deltar är hjältar, säger Zar Amir med eftertryck.

– Attityden är: aldrig mer rädsla.

Rösta på bästa internationella film 2024

Du har väl inte missat att du som gp-läsare är med och bestämmer vilken film som ska prisas i kategorin Dragon award best international film?

Gå in på gp.se/dragonaward och lägg din röst.

Som tongivande inom rörelsen ”Liv kvinna frihet” i Iran har hon själv vant sig vid dödshot, och lever sedan 2008 i exil i Paris. På toppen av sin karriär i Teheran blev hon föremål för en nationell skandal kopplad till en sexvideo.

Själv bedyrar hon att kvinnan på videon inte är hon. Anklagelserna och den offentliga smutskastningen ledde ändå till att hon fick yrkesförbud i hemlandet.

Innan skandalen kulminerade i en rättegång lämnade Zar Amir Iran, och dömdes i sin frånvaro till tio års fängelse, 99 piskrapp och yrkesförbud.

Dessa erfarenheter bär hon med sig in i de roller hon nu gör på vita duken.

Av egen erfarenhet vet filmstjärnan Zar Amir att den iranska regimen inte tvekar att använda all sin makt för att få sin vilja igenom. ”De är ute efter att krossa dig...”
Av egen erfarenhet vet filmstjärnan Zar Amir att den iranska regimen inte tvekar att använda all sin makt för att få sin vilja igenom. ”De är ute efter att krossa dig...” Bild: Henrik Jansson

I svensk-iranske Ali Abbasis ”Holy spider” (2022) spelar hon undersökande reporter som med fara för sitt eget liv avslöjar en man som med religiöst motiv mördar den ena kvinnan efter den andra. Thrillern bygger på verkliga händelser för tjugo år sedan då en seriemördare härjade i staden Mashhad.

ANNONS

Filmens reporter möter ett enormt motstånd i alla led enkom på grund av sin professionella attityd som yrkeskvinna. Det samma gäller Leila och Maryam, huvudpersonerna i den nervkittlande sport-thrillern ”Tatami” som utspelar sig i Tiblisi under världsmästerskapen i judo.

Iranska Leila Hosseini är turneringens underdog. Hon jagar guld och peppas av sin tränare Maryam (Zar Amir). Men halvvägs in i mästerskapet ställs Maryam inför ett ultimatum: hon måste se till att Leila fejkar en skada och drar sig ur tävlingen – annars kommer hon att stämplas som förrädare. Repressalier väntar hennes – och Leilas – nära och kära om Leila i finalen möter sin rival från Israel, ett land som Iran inte erkänner.

Inspireras av verkliga händelser

Också den här berättelsen är inspirerad av verkliga händelser: iranske världsmästaren i judo Saeid Mollaei lämnade 2019 laget och flydde till Tyskland. Han vittnade då om att han utsatts för hot – för att lyda regimen vilja, dra sig ur VM och undvika möten med Israeliska motståndare.

– Om iranska idrottare inte gör som regimen säger: fejkar skador och drar sig ur tävlingar får de – och deras familjer – problem. Vi har många sådana fall i Iran, berättar Zar Amir.

– Idrottare försöker vara så förtegna som möjligt om sina familjer, för att skydda dem, och familjerna som utsätts försöker tysta ner problemen. Samtidigt är det fler och fler som opponerar sig mot att det ska behöva vara så här.

ANNONS

Samarbetet med israeliske regissören Guy Nattiv som skrivit ”Tatami” är historiskt och sänder i sig signaler till publiken, menar Zar Amir.

– Att vi nu gjort en film ihop är ett budskap om fred. Vi är många som lider av dessa totalitära regeringar, med överdrivna attityder åt höger.

LÄS MER:Zar Amir Ebrahimi flydde Iran – riskerar livet med sina filmer

LÄS MER:Milad Alami gör film om sin barndoms flyktingförläggning

LÄS MER:Ni kan fängsla regissörerna – men inte stoppa filmen

LÄS MER:Iranske regissören Jafar Panahi inleder hungerstrejk i fängelset

Zar Amir

Ålder: 42 år

Född: i Teheran, Iran.

Bor: i Paris, Frankrike.

Är: skådespelare, producent och regissör.

Karriär: studerade drama vid Azad universitet. Debuterade som 18-åring med egna kortfilmen ”Khat” (2000) och gjorde året därpå debut även framför kameran. Fick hon sitt stora publika genombrott i Iran 2006 i tv-serien ”Nargess”. Tvingades 2008 fly landet då hon riskerade fängelse. Är i dag en internationell storstjärna. 2022 vann hon skådespelarpriset på Cannes filmfestival för sin insats i Ali Abbasis thriller ”Holy spider”.

Aktuell: besöker Göteborg och filmfestivalen med sin regimkritiska sport-thriller ”Tatami”. Syns i vår också i Noora Niasaris drama ”Shayda” med svensk biopremiär 15 mars. Där spelar hon en iransk mamma som flyr till Australien med sin sexåriga dotter för att komma undan sin våldsamme man.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS