Melagbg gräddar napolitanska pizzor – i lastbil

En vedugn som brinner i över 400 grader, intryckt i ett hörn i en lastbil. Det är arbetsförhållandena för William Rossi och Albin Falkenby, som driver pizzatrucken Melagbg. Tusentals napolitanska pizzor senare har de nya mål i horisonten – att öppna flera Mela-restauranger.
– Drömmen är att alla som vill ska få smaka på vår pizza, säger William Rossi.

ANNONS
|

Först och främst: William Rossi och Albin Falkenby har känt varandra hela livet. Eller sedan de var tio år i alla fall. Nu är de 24, men verkar inte ha tröttnat på varandra ännu. Detta trots att de arbetar tillsammans varje dag, på en ytterst begränsad yta, med en vedugn som brinner i över 400 grader vid sin sida.

– Det är klart man kan bli irriterad på varandra och lite småsur. Men tio minuter senare är det över, säger Albin Falkenby.

Idén till foodtrucken, som fått namnet Melagbg, kom efter att duon tagit studenten, knegat ihop på ett lager och gjort ett år på Malta där de jobbade på casino. När de kom hem var de trött på att jobba för andra.

ANNONS

LÄS MER:Här är Göteborgs bästa pizza

– De sista månaderna på Malta satt vi och planerade för att vi skulle starta en foodtruck när vi väl kom hem till Göteborg. Vi ville ha något eget, säger Albin Falkenby.

– Jag är halvitalienare och min farsa har ett företag som säljer vedugnar, så tanken om att vi skulle satsa på just pizza har alltid funnits i bakhuvudet, säger William Rossi.

Tackar sina föräldrar

Som ett mirakel hade William Rossis pappa sålt en vedugn till en kille i Stockholm som satt in den i en foodtruck. När de kom hem från Malta stod plötsligen foodtrucken i Göteborg. Killen som köpt den hade tröttnat.

– Han hade kört trucken själv och det går inte, det blir för mycket jobb. Så vi satte igång direkt och det är ganska exakt ett år sedan nu, säger William Rossi.

Första sommaren gick försäljningen ganska trögt. Ingen av dem kunde ta ut någon lön, de bor fortfarande hemma hos sina föräldrar, som de lyfter som en stor anledning till att de kunnat bli egenföretagare.

– Vi har haft väldigt tur som har så stöttande föräldrar. Det hade aldrig gått utan dem och vi är väldigt tacksamma för det, säger Albin Falkenby.

Melagbgs tips till dig som vill göra god pizza:

1. En bra deg. Du kan använda vilket mjöl som helst, men så finmalet som möjligt: tipo 00. Kalljäs degen och sätt den en eller två dagar innan. Har du inte tid med det så köp en på ett bageri.

2. Bra råvaror. Köp aldrig färdigriven ost, lägg lite kärlek på en riktig mozzarella. Lägg inte på för mycket toppings på pizzan.

3. Ugnen. De flesta har såklart ingen vedugn, och det är okej. Har du gjort en bra deg och har fina råvaror så klarar du dig. Men försök få ugnen som varm som möjligt, och köp gärna en pizzasten.

Målet är att kunna sälja 100 pizzor om dagen, men ibland säljer de mer än dubbelt så många. Inte helt sällan tar degarna slut innan kunderna. Eftersom truckens storlek är begränsad finns det inte heller plats för hur mycket råvaror som helst.

ANNONS

– Då krävs det ett restaurangkök, så det har absolut hänt att någon av oss fått springa in på Hemköp mitt i lunchruschen för att ruccolan tagit slut, säger William Rossi.

Nonnas tomatsås sitter

Degarna ska sättas en till två dagar innan och kalljäsas. Måndag och torsdag är preppdag, söndag är vilodag, resten av tiden är de ute och jobbar. På året som gått har duon fått riktig rutin på pizzabakandet: degarna sitter. Tomatsåsen, Williams farmors recept, är perfekt.

– Nonna har alltid sagt att ska du kunna ha tomatsåsen på en pizza så ska den kunna vara på en pasta också – den måste stå för sig själv och det gäller alla råvaror, säger William Rossi.

– Vi blir fortfarande bättre och bättre. Det märks verkligen stor skillnad efter några tusen pizzor, som vi gjort nu. Det är kanske svårt att förstå för någon som inte försökt själv, men det är en galen vetskap bakom detta, säger Albin Falkenby.

Tusentals pizzor till trots – ingen av dem har tröttnat på maträtten snarare tvärtom. Albin Falkenby insisterar på att han äter pizza varje dag, William Rossi berättar om målen de satt upp för sitt företag: att öppna tre Mela-restauranger runtom i Göteborg inom fem år.

ANNONS

– Den första helst i Majorna, kanske redan till årsskiftet. Men trucken ska också fortsätta gå, vi kommer köra den parallellt. Vi hoppas att våra kunder kommer att följa oss, säger Albin Falkenby.

Fakta: Håll koll på Melagbg

Eftersom Melagbg är en foodtruck flyttar den sig ständigt, men Albin Falkenby och William Rossi återvänder ofta till Stigbergstorget och Esperantoplatsen. För att hålla kolla på var de är, följ ”Melagbg” på Instagram eller ”Melagoteborg” på Facebook.

De senaste åren har napolitanska pizzor exploderat i Göteborg och fler och fler ställen har vedugnar i sina restauranger. Men till skillnad från många andra ställen jobbar Albin Falkenby och William Rossi för att hålla nere priserna, även i en framtida restaurang.

– Det är så många som kommit tillbaka och sagt att vi gjort den godaste pizzan de ätit, det betyder så mycket för oss. Drömmen är att alla som vill ska få smaka på vår pizza och ha råd att köpa den. Vi tycker inte att en pizza ska kosta 200 kronor, säger William Rossi.

Läs mer om mat:

LÄS MER:På jakt efter Göteborgs bästa sunklunch-restauranger

LÄS MER:Lisa C Marx har skapat parken ovanför Skanshof

LÄS MER:Här är Göteborgs bästa uteserveringar

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS