Lisa C Marx har skapat parken ovanför Skanshof

Trädgårdsingenjören Lisa C Marx beskriver arbetet med Skanshofparken som ett drömuppdrag. Med inspiration från Italien och Grekland har hon skapat en alldeles ny parkgenre på berget ovanför Göteborgsfamiljens nya restaurang: hon kallar den Göteborgsrenässans.

ANNONS
|

Med ryggen mot Rosenlund är det snudd på omöjligt att förstå att Skanshofparken ligger ovanför en restaurang på Skanstorget.Vid den kaklade poolen står en poolpojke/bartender iklädd en outfit helt gjord i frotté med tillhörande tropikhjälm på huvudet och vispar runt i vattnet med en hov. Bakom ett gäng grekiska kolonner ligger en liten boulebana, mellan kalkstenen rabatter fulla av växter på väg upp.

Sedan i höstas har trädgårdsingenjör Lisa C Marx ritat, planerat och till slut planterat det som nu är Skanshofparken. När hon kom hit första gången var platsen kuperad och otillgänglig med ett gäng stora träd, nu är den öppen och ljus.

ANNONS

LÄS MER:Här är Göteborgs bästa uteserveringar

LÄS MER:Avenyfamiljen byter namn till Göteborgsfamiljen

– Det är ett mäktigt projekt! Det har varit väldigt kul att rita någonting och sen se ett helt gäng anläggare arbeta efter mina ritningar. Jag har aldrig ritat en hel park innan, jag jobbar mest med villaträdgårdar, säger hon.

Pool och medelhavskänsla

Det krävs en liten bestigning för att ta sig upp i parken. Genom restaurangen, upp till en takbarsplatå och sen vidare för trapporna längst bergssidan. Av uppdragsgivaren Göteborgsfamiljen fick Lisa C Marx bara två faktorer att förhålla sig till: de ville ha en pool och de ville åt en medelhavskänsla.

– Göteborgsfamiljen sa bara ”tänk stort”, så jag sa direkt ”vad sägs om lite grekiska kolonner?” Ja visst, svarade de och så blev det så. Förutom Grekland kommer mycket av inspirationen från italienska villaträdgårdar, säger hon.

Fakta: Skanshofparken

Lisa C Marx är trädgårdsingenjör och driver trädgårdshandeln Växtverket i Majorna. Hon har ritat och planerat Skanshofparken, det vill säga parken ovanför Göteborgsfamiljens nya restaurang Skanshof vid Skanstorget.

Skanshofparken kommer att vara öppen sommartid när vädret tillåter. Den officiella invigningen av parken sker fredag den 4 juni, på Göteborgs 400-årsdag, kl. 12.00. Efter stängning, kl 22.55, kommer Göteborgsfamiljen skjuta av ”århundradets fyrverkeri” från Skansen kronan.

Att skapa medelhavskänsla på ett berg vid Skanstorget är inte det enklaste. Kalksten och ljusa material är i fokus, stora träd har planterats och återanvänds. I rabatterna växer örtliknande växter, som lammöron, lavendel och perenner.

– Det ska kännas lyxigt som fan, det är inga billiga material. Att vi köpt in så stora växter gör också att det känns som att parken funnits i denna formen ett tag, säger Lisa C Marx.

Ingen traditionell uteservering

En ambition har varit att skapa flera ytor som alla har olika känsla. Här finns ett skuggigt skogsparti, en solig hängyta vid poolområdet och en mer aktiv del med boulebana. En utmaning var att få parken att kännas mäktig. Plottriga och gulliga växter och träd valdes bort.

ANNONS

LÄS MER:Grannarnas krig mot Göteborgsfamiljens nya jättekrog

– Det har varit viktigt att det ska vara mycket växter snarare än ett överslag på sittplatser. Det är ingen traditionell uteservering utan främst en park med sociala ytor, säger Lisa C Marx.

Det finns tusentals växter i parken av drygt 50 olika arter, för att locka många pollinatörer för den biologiska mångfaldens skull. En gång i veckan kommer en trädgårdsmästare från Växtverket och tar hand om parken. Lisa C Marx beskriver stilen som Göteborgsrenässans.

– Jag har valt växter som trivs i Sverige men som har ett utseende som för tankarna till en Medelhavsträdgård snarare än till... Billdal, säger hon.

Trädgårdsingenjören Lisa C Marx och kollegorna på Växtverket står bakom Skanshofparken.
Trädgårdsingenjören Lisa C Marx och kollegorna på Växtverket står bakom Skanshofparken. Bild: Jenny Ingemarsson

Den röda tråden är timjan, men om Lisa C Marx måste välja en favoritväxt som är planterad här blir det yucca filamentosa, en fiberpalmlilja som "ser för jävlig ut just nu” men som kommer att blomma med en vit lilja.

– Det har varit svinhärligt att vara här uppe och jobba, både med de här lyxiga materialen men också med fonden med älven och alla lyftkranarna. Det är verkligen två helt olika element som möts, säger hon.

LÄS MER:Recension: Göteborgsfamiljens restaurang Skanshof

Vad är ditt bästa tips till den som vill skapa en egen Medelhavsträdgård vid sin Göteborgsvilla?

– Jag anlägger en ny trädgård hos mig själv just nu, där jag bygger en köksträdgård med lite Medelhavstema. Då jobbar jag mycket med grus och torktåliga, silverbladiga växter och lökväxter. Det tycker jag ger rätt känsla, säger Lisa C Marx.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS