Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Packa en macka som utflyktsmat

Det börjar dra ihop sig till vinterpicknickar. Och få saker smakar så gott som en väl förberedd matsäck avnjuten i det fria. Tyvärr går det ofta lite slentrian i själva packandet. Gör dig själv en tjänst och höj ambitionsnivån en smula!

Med en genomtänkt och lite kul utflyktsmacka blir matrasten till rena festmåltiden. Dessutom kan du se till att ladda den med lite extra bränsle så att alla inblandade orkar åka, skida, promenixa eller vadhelst ni nu tar er för därute i naturen.

Innehåller viktiga ämnen

Bröd är ett ypperligt sätt att transportera mat på, oavsett rådande kolhydratshysteri. Väljer man osötat grovt bröd med fullkorn behöver man inte noja i onödan. Det innehåller B-vitamin, järn, kalcium, magnesium och zink – alla livsviktiga ämnen för kroppen. Surdegsbröd är också bra för en jämnare fördelning av blodsockret.

Däremot är det viktigt att komma ihåg att en macka inte enbart ska bestå av bröd. Särskilt viktigt är det om mackan ska kombineras med fysisk aktivitet, i sportlovsbacken, innebandyhallen eller på isbanan. Kroppen behöver protein för att orka sporta. Bröd varar bara för stunden. Ladda mackan med till exempel kyckling, kött, fisk, avokado, bönor eller keso. Hellre en bra och rejäl macka än fem små meningslösa marmeladmackor.

Hyfsat billigt

En annan förmån med utflyktsmackor är att det blir hyfsat billigt jämfört med att köpa den oftast intetsägande mat som brukar serveras på restaurangerna i skidbacken. En vettig macka kan vara så mycket bättre än en tallrik pommes frites med ketchup eller en menlös överkokt spaghetti med köttfärssås. Utan att det svider i plånboken.

Så offra en halvtimme på att förbereda rejäla pålägg med mycket smak och energi. Med frisk luft och motion som extra krydda kan det inte gärna gå fel.

Selleriremoulad och kallrökt skinka ger god smak åt den här grova mackan. Cornichons och rostad lök är också gott att ha på.. Bild: Fredrik Persson / TT

Rågbröd med kallrökt skinka och selleri­remoulad

4 portioner, 20 minuter

Matig och smakrik macka som mättar rejält i backen eller skogen.

• cirka 250 g rotselleri

• 1 litet äpple, urkärnat och tärnat

• 1 msk dijonsenap

• 1 tsk curry

• 1 tsk gurkmeja

• 1/2 dl majonnäs

• 1/2 dl crème fraîche

• cirka 1/2 citron

• salt

• nymalen svartpeppar

• smör

• 4-8 skivor danskt rågbröd (beroende på storlek)

• krispsallad

• 4-8 skivor kallrökt skinka

• smörgåskrasse

Skala rotsellerin och skär i tunna stavar. Koka i lättsaltat vatten i cirka en minut, den ska fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd. Låt rinna av ordentligt och klappa torrt med hushållspapper.

Blanda rotselleri, äpple, senap, curry, gurkmeja, majonnäs och crème fraîche. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

Bred smör på brödskivorna och dela dem sedan på hälften om de är stora. Täck fyra brödbitar med salladsblad och skinka. Toppa med en klick selleriremoulad. Klipp över krasse, lägg på den andra brödskivan och tryck ihop lite lätt. Slå in tajt i folie eller smörgåspapper.

Vietnamesisk banh mi-macka är oslagbart gott.. Bild: Fredrik Persson / TT

Vietnamesisk banh mi-macka

4 portioner, 30 minuter

Favorit i repris, eftersom det är min egen älsklingspicknickmacka alla kategorier.

• 1 baguette eller liknande

• 1 dl rivna morötter

• 1 dl tunt skivad gurka

• 1 msk risvinäger

• 1/2 msk socker

• 1/2 tsk salt

• 250 g fläskfärs

• 1/2 dl majonnäs

• 3 msk finhackad schalottenlök

• 2-3 msk chilisås

• tabasco

• olja

• 3 vitlöksklyftor, rivna

• 1 msk fisksås

• nymalen svartpeppar

• 1/2 tsk salt

• 1/2 tsk socker

• 1 kruka färsk basilika, gärna thaibasilika

• 1 lime, skal och saft

• färsk mynta och/eller koriander

Dela brödet i fyra delar och dela varje bit på längden.

Blanda morötter och gurka med vinäger, socker och salt. Låt stå i rumstemperatur medan du fixar resten.

Rör ihop majonnäs med 1 msk schalottenlök, 1-2 msk chilisås och tabasco. Ställ åt sidan så länge.

Hetta upp olja i en stekpanna, tillsätt resten av schalottenlöken och vitlöken. Fräs under omrörning i en minut. Tillsätt fläskfärs och bryn i 5-10 min. Tillsätt 1 msk chilisås, fisksås, peppar, salt och socker. Rör ned rivna basilikablad, rivet limeskal och limesaft. Låt svalna något, blanda med majonnäsröran.

Fyll bottendelarna av bröden med färs och generöst med örter. Toppa med grönsakerna, lägg på ovandelen och tryck till. Svep in med smörpapper eller folie.

Bönwrap med rödlökssalsa blir ett mättande och bra vegetariskt alternativ. Lägg till lite stekt halloumi för ännu mer energi.. Bild: Fredrik Persson / TT

Vegetariska bönwraps med rödlökssalsa

3-4 portioner, 25 minuter

Schysst mättande och gott vegetariskt alternativ på utflykten.

• 2 rödlökar, finskurna

• 2 lime

• 2 msk olivolja + lite extra

• 1 chili, finskuren

• 1/2 tsk socker

• salt

• 1 kruka koriander

• 2 tsk spiskummin, gärna hel

• 2 tsk finhackad rosmarin

• 1 burk borlottibönor à 400 g

• nymalen svartpeppar

• salladsblad

• 4 små tortillabröd

• skott eller groddar

Lägg rödlöken i en liten bunke. Pressa över en lime och låt stå i minst tio minuter. Tillsätt två msk olivolja, chili, socker och lite salt. Grovhacka det mesta av koriandern och blanda ned.

Rosta spiskummin i torr stekpanna. Tillsätt rosmarin, avrunna bönor och lite extra olivolja. Låt det hela bli ordentligt varmt. Häll över i en bunke, mosa lite slarvigt med gaffel. Riv över skalet av den andra limen och lite saft. Blanda väl och smaka av med salt, peppar och kanske lite extra olivolja.

Placera salladsblad på varje tortillabröd. Lägg en klick bönor i mitten. Toppa med rödlökssalsa, skott eller groddar samt extra koriander. Vik in ena änden och rulla ihop ordentligt.

Att dricka till

Yogi-te på termos, eventuellt sötat med honung eller agavesirap för extra energi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.